Барел петрол сега е по-евтин от пинта бира в Канада

Заради свръхпредлагането и големите запаси

Барел петрол сега е по-евтин от пинта бира в Канада

Снимка: Pixabay

Пинта хубава бира в Канада вероятно ще ви струва около 5 долара. Вече можете да получите барел петрол за по-малко от тази сума, пише CNBC.

Цената на Western Canada Select (WCS) вчера по обяд местно време беше $4.18 за барел.За да бъдем справедливи, WCS не е WTI (американския суров петрол West Texas intermediate -WTI). Western Canada Select всъщност обичайно се търгува с доста голяма отстъпка спрямо премиум тексаския петрол, обикновено разликата е от $8 до $15 долара за барел.

Но въпреки това нефт за 4 долара е нещо невероятно, отбелязва медията.

Търговците обясняват, че цената е толкова ниска ,тъй като китайският пазар е затворен и петролът не може да стигне до Азия.

Изпращането му до Мексиканския залив с влак или по газопроводи добавя около $8-10 долара към цената и търсене почти няма, тъй като в момента на тази цена има достатъчно петрол.

Понастоящем на по-малките петролни пазари има няколко места, където суровината е дори с отрицателни цени. Както пише Goldman Sachs, „шокът от търсенето е изключително отрицателен за цените на петрола и изпраща на цените на суровия петрол на негативна територия".

С други думи, производителите плащат на някого да вземе суровия продукт, вместо да искат пари за него. 
Защо биха правили това? Тъй като затварянето и последващото отваряне на кладенец е твърде скъпо, по-добре е петролът да се продаде, или дори да се подари. Особено ако смятате, че цените могат да се повишат след няколко месеца.

В момента само WCS е под 5 долара за барел. Но когато всички хранилища се запълнят - а това вероятно ще стане в срок от 30 до 60 дни навсякъде в Северна Америка - не е немислимо и други, по-скъпи марки, да се доближат до отрицателни цени.

Пазар с отрицателни цени все още не е налице, но с по-малко милиард барела възможности за съхранение и десетки милиони барели, трупащи се всеки ден, математиката показва, че ще е скоро.

Като говорим за математика - пинта е около 0,56 литра. Един барел петрол е 42 галона, или около 159 литра.

Така че ако цената на бирата се определяше като тази на канадския петрол, то бутилката щеше да ви струва пени.. и то с бакшиша.
Коментари: 0