BBC призова политиците да не й се месят

От медията апелират за независим надзор и регулация

BBC призова политиците да не й се месят
308 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Председателят на управителния и регулаторен орган на BBC Рона Феърхед призова британските политици да спрат да влияят на редакционната политика на медийната корпорация. Тя отправи този апел в писмо, публикувано във в. Independent.

„Обществеността вижда необходимостта от независим надзор и регулация и иска с това да се занимава отделен орган, който представлява абонатите, а не политиците“, заяви Феърхед и отбеляза „засилващата се в последните години склонност на някои комисии да повдигат пред ръководството на BBC въпроси за редакционни решения.

Според Феърхед британската обществена медия е с все по-тежки финансови ограничения и е изправена пред най-сериозните външни предизвикателства откакто съществува.

Според британски медии правителството на Великобритания е поискало от BBC да се въздържа от проевропейска реторика при отразяването на събития с наближаването на референдума за бъдещото членство на страната в ЕС, който е насрочен за юни 2016 г., предаде bTV.

Според медиите на 15 юни министърът на културата, медиите и спорта Джон Уитингдейл е изпратил на Рона Феърхед писмо, в което е настоял за „балансирано и непредубедено отразяване“ на събития, за да не се повлияе на резултата от референдума. По този начин властите са приели позицията на британските евроскептици, които настояват референдумът да протече „при най-високи стандарти“.

Британски медии съобщиха също, че по време на предизборната кампания за парламентарните избори на 7 май редица високопоставени представители на Консервативната партия „са били крайно недоволни от репортажите на BBC“, обвинявайки обществената медия в „непростими пристрастия към лейбъристите“.

Подкрепи Economic.bg