Безос предлага 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за Луната

Надпреварата между компаниите на едни от най-богатите хора в света Джеф Безос и Илон Мъск продължава

Безос предлага 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за Луната

Снимка: БТА

5632 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Милиардерът Джеф Безос е предложил да покрие разходи на НАСА на стойност 2 млрд. долара. Условието му е американската космическа агенция да възложи на компанията му Blue Origin договор за създаване на космически кораб, който да изпрати астронавти на Луната, съобщава Reuters.

През април НАСА награди милиардера Илон Мъск и неговата компания SpaceX с договор за 2.9 млрд. долара за изграждането на космически кораб, който да изведе астронавти на лунната повърхност още през 2024 г. Тогава от надпреварата отпаднаха Blue Origin, която тогава си партнираше с Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp и Draper в наддаването. Отпадна и Dynetics. Тогава космическата агенция заяви, че мотив за избирането на SpaceX е опитът на компанията в подобни мисии, както и финансови затруднения.

В писмо до НАСА Безос казва, че компанията му може да плати 2 млрд. долара за орбиталната мисия, като желае да сключи твърд договор с фиксирани цени. Безос заявява, че ще покрие и всички непредвидени разходи, като по този начин ще реши затрудненията на НАСА.

НАСА се отклони от първоначалната си стратегия за двойно финансиране поради бюджетни проблеми, а тази оферта премахва пречките“, пише още Безос. Той добавя, че ако липсва конкуренция, краткосрочните и дългосрочни лунни амбиции на агенцията ще се забавят, а в крайна сметка ще струват много повече.

Говорител на НАСА съобщи, че агенцията е запозната с писмото на Безос, но отказва да коментира допълнително, защото се позовава на жалба от Blue Origin. В своя протест Безос обвинява агенцията, че предоставя на конкурентната SpaceX несправедливо предимство, като й позволява да променя цените си.

Преди да избере SpaceX, НАСА беше поискала предложения за космически кораб, който да прати астронавти до лунната повърхност по програмата си "Артемида", за да върне хората на Луната за първи път от 1972 г. Лунният десант на Blue Origin се нарича „Синята Луна“.

Безос и Мъск са едни от най-богатите хора в света, нареждайки се на първо и трето място в класацията на Forbes.

Предложението на Безос идва дни, след като той отлетя заедно с трима членове на екипажа си до ръба на космоса на борда на ракетата New Shepard, което е крайъгълен камък за кандидатурата на компанията да се превърне в основен играч на развиващия се пазар на космически туризъм.

Подкрепи Economic.bg