Студената вълна в Бразилия изстреля цените на кафето до 7-годишен връх

Фючърсите отбелязаха най-голямото си повишение от 2014 г. насам

Студената вълна в Бразилия изстреля цените на кафето до 7-годишен връх

Снимка: Pixabay

596 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цената на кафето достигна 7-годишен връх заради слабата реколта в Бразилия. Там продължителното засушаване беше последвано от две последователни студени вълни и измръзвания за по-малко от месец, предаде Reuters. Латиноамериканската държава е най-големият производител на кафе в света и държи 40% в световното производство.

Цената на сорта Арабика се повиши с над 30% за последните 3 седмици до ниво от 2.15 долара за паунд. Кафето не е достигало подобни равнища от 2014 г. насам, а експертите прогнозират, че то ще поскъпне и за крайните потребители.

Това е първият път от 1994 г. насам, в който страната преживява такова метеорологично бедствие", заяви бразилският търговец на кафе I&M Smith.

Метеоролозите предвиждат и още ниски температури в следващите дни, а ако прогнозите се сбъднат, последствията за пазара ще бъдат безпрецедентни. Младите кафени дървета са изключително чувствителни към замръзване и ако фермите трябва да ги презасадят, производството ще отнеме около три години.

В региона Минас Жерайс, където е съсредоточена най-голямата част от производството на кафе в Бразилия, се очаква спад на реколтата с поне 3.5 млн. чувала в резултат на студената вълна. Цялото производство на страната през 2020 г. беше около 49 млн. чувала (един чувал се равнява на 60 килограма). 

Допълнителен проблем за пазара е фактът, че и останалите производители няма да могат да реализират силна реколта тази година, която да компенсира спада на добивите в Бразилия. В Индонезия се очаква спад от около 20% на годишна база, тъй като ниските цени през последните години са довели до отлив на производители.

Проблемите с веригите на доставка, предизвикани от пандемията, се отразяват негативно на експорта. Във Виетнам, който също е един от големите азиатски производители, реколтата също се очаква да е по-слаба от обикновено.

Имаме запаси само до септември. Вдигнахме цените вече три пъти тази година, следвайки движенията на пазара, но ситуацията остава трудна", заяви Лучиане Карнейро Мендес, партньор в Cafe Carneiro.

Starbucks, Nestle и JAB Holdings, които са сред най-големите преработватели на кафе и търговци на дребно в света, отказаха коментари относно възможните въздействия върху индустрията и перспективата за намалена наличност на кафе през следващия сезон.

Подкрепи Economic.bg