Гърция раздава безплатни ваучери за почивка и на българи

Правителството отпуска нов финансов пакет от 400 млн. евро, с който да стимулира летния сезон

Гърция раздава безплатни ваучери за почивка и на българи

Снимка: Pixabay

13592 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гърция отпуска нов финансов пакет в размер на 400 млн. евро (486 млн. долара), насочен към туристическата индустрия, която според властите е сред най-засегнатите от COVID кризата, предава Reuters. На хиляди хора пък ще бъдат раздадени безплатни ваучери за почивка. Новостите идват, след като месеци наред страната бе в строг локдаун, а миналата седмица разхлаби ограничителните мерки. Финансовият министър Христос Стайкурас изрази надежда, че летният сезон ще бъде успешен. 

Ще има целенасочен план за подкрепа на туризма, който ще струва около 400 милиона евро“, заяви той.

Стайкурас посочи, че през следващите дни ще бъдат обявени допълните подробности за разпределението на средствата. Междувременно правителството е вложило 39 млрд. евро, за да защити бизнеса и работниците в различните сектори, включително туризма, от последиците от пандемията.

Министерството на труда и социалните грижи в Гърция пък ще раздава безплатни ваучери за семейна почивка в страната, като право на тях ще имат и българите, които работят там. Ваучерите са обезпечени от досегашните държавни помощи.

„Чрез средствата по програма „Туризъм за всички“ над 300 000 души имат право на безплатна почивка от 6 нощувки, заедно със семейството си. Условието е кандидатите да са работили и плащали осигуровки за минимум 50 работни дни през 2020 година“, съобщават от гръцкото социално министерство, цитирано от БНР.

Право на безплатна почивка имат и българите, които отговарят на условията. Безработните и майките в отпуск за отглеждане на дете също са в тази категорията.

Нощувките се увеличават на 10 при резервация на хотел на част от егейските острови, засегнати от мигрантската криза, както и за област Еврос.

Коментари: 0