Бил Гейтс: Bitcoin директно причинява смърт

Вторият най-богат човек в света коментира, че критовалутите се използват за покупка на лекарства, дрога и други криминални дейности

Бил Гейтс: Bitcoin директно причинява смърт
3314 ~ 2 мин. четене
Въпреки, че филантропските дейности на Бил Гейтс са свързани с компанията за криптовалути Ripple, вторият най-богат човек в света заяви във вторник, че основните характеристики на Bitcoin и криптовалутите не са "хубаво нещо".

В предишни интервюта с медиите Гейтс е цитиран да казва, че Bitcoin е "по-добър от валута" и че е "вълнуващо, защото показва колко евтини могат да бъдат транзакциите". Това обаче е казано през 2014 г.

Когато обаче говори за своите възгледи за криптовалутите в шестата сесия "Ask Me Anything" на Reddit във вторник, милиардерът се фокусира вместо това върху недостатъците на Bitcoin и неговите подобни. А именно, че криптовалутите не разкриват кои са техните притежатели по начина, по който може да се направи извлечение от кредитната карта - което улеснява незаконните транзакции.

"Основната характеристика на криптовалутите е тяхната анонимност. Не мисля, че това е добре ", каза той пред Reddit, цитиран от "Форчън". 

"Способността на правителството да установи изпиране на пари, укриване на данъци и финансиране на тероризма е добро нещо. В момента криптовалутите се използват за закупуване на фентанил (обезболяващо лекарство) и други лекарства, така че това е технология, която е директно отговорна за причиняване на смърт".

По-конкретно, някои криптовалути като Bitcoin са параван за хора, които искат да останат скрити, докато други като Monero имат и допълнителни характеристики за поверителност. През последните месеци се появиха признаци, че по-малко известни цифрови валути като Monero са се превърнали във валута на престъпността.

В паралел с интервюто си през 2014 г., Гейтс също коментира как криптовалутите не изискват взаимодействие лице в лице.

През 2014 г., когато цената на Bitcoin възлизаше на около 350 долара, а средните такси на транзакция достигаха 6 цента, и след като голям играч на лекарствени пазар като SilkRoad беше затворена от американските власти, Гейтс отбеляза, че Bitcoin е по-добра от валута, защото "не трябва да сте физически на едно и също място и за големи сделки, валутата може да стане доста удобна".

Четири години по-късно, обаче, Гейтс отбелязва, че когато става дума за наказателно правоприлагане, паричните средства имат предимство.
Коментари: 0