Биткойн се готви за атака на историческия си връх

В САЩ се готви регулаторно решение за търговията с фючърси, което анализаторите определят като преломен момент за индустрията

Биткойн се готви за атака на историческия си връх

Снимка: Unsplash

7750 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Биткойн достигна шестмесечен връх в петък, доближавайки се до рекордните стойности от месец април, предава Reuters. Поскъпването на дигиталното злато се дължи на нарастващата увереност сред инвеститорите, че регулаторите в САЩ ще одобрят стартирането на първия американски борсов фонд за търговия с фючърси. Анализаторите определят това като преломен момент за индустрията. 

Най-популярната криптовалута в света се повиши с близо 4%, достигайки до 59 664 долара. Тази година стойността на биткойн се е удвоила и е близо до рекордно високата цена от 64 895 долара през април 2021 г. Към 10:00 ч. българско време той се търгува на цена от 59 631.94 долара, според Coindesk.

 

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) е напът да позволи търговията на първите американски биткойн фючърси ETF от следващата седмица, съобщи Bloomberg News в четвъртък, позовавайки се на свои източници

Бен Кейселин, ръководител на изследванията и стратегията в базираната в Азия борса за криптовалута AAX, заяви, че скокът на биткойн през последните часове не е произволен, а т.нар. „дългосрочни инвеститори“ започват да трупат.

Няколко мениджъри на фондове, включително VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie и Galaxy Digital Funds са кандидатствали за пускане на биткойн ETFs в Съединените щати. Междувременно ETF за криптовалути бяха пуснати тази година в Канада и Европа.

В доклада на Bloomberg се казва, че предложенията на ProShares и Invesco се основават на фючърсни договори и са подадени съгласно правилата за взаимни фондове, които осигуряват „значителна защита на инвеститорите“.

Подкрепи Economic.bg