Хърватия сложи таван на цените на горивата

Мярката на правителството е планирана за един месец, като цели да поддържа икономическото възстановяване в страната

Хърватия сложи таван на цените на горивата

Снимка: Twenty20

19862 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Хърватското правителство взе решение да ограничи поскъпването на бензина и дизела за следващите 30 дни, за да смекчи влиянието на скока на цените на петрола на международните пазари.

„По отношение на настоящата икономическа ситуация, непредсказуемостта на цените на петрола на световните пазари и въздействието на цените на петрола върху цялостната икономическа активност и стандарта на живот на хората, с цел да осигурим по-нататъшно икономическо възстановяване, решихме да използваме възможност да стабилизираме цените на бензина и дизела за период от 30 дни“, заяви премиерът Андрей Пленкович по време на седмичното заседание на кабинета.

Според видеофайл от срещата, публикуван на уебсайта на правителството, максималната цена на дребно на бензина е ограничена до 11.11 куни (1.48 евро) за литър, докато максималната цена на дизела е ограничена до 11 куни (1.46 евро).

Според платформата pricegoriva.info тази седмица цените на бензина на колонките са били с 0.26 куни (0.04 евро) по-високи в сравнение с миналата седмица. Настоящите цени на масовия бензин 95 и дизела варират между 1.50 и 1.55 евро.

Поскъпването на горивата е повсеместно, като в България се очаква в значителен темп, тъй като бензиностанциите вече са изчерпали наличностите, закупени при по-ниските цени през лятото. Очакванията обаче са повишаването на цените на горивата по цял свят да продължи повече от месец.

Подкрепи Economic.bg