Поскъпването на горивата в България излиза от контрол

Бензиностанциите вече са изчерпали наличностите, закупени при по-ниските цени, и предстои значително поскъпване до края на годината

Петролната асоциация предупреждава:

Поскъпването на горивата в България излиза от контрол

Снимка: Красимир Свраков

88350 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Горивата за автомобилите ще продължат да поскъпват до края на годината заради по-високите цени на петрола и на природния газ на международните пазари. Покачването на цените вече излиза от контрол и прогнозите са трудни и почти невъзможни. Това коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред БНР.

Справка на Economic.bg в специализираната платформа Fuelo показва, че от началото на годината масовият бензин A95 и дизелът са поскъпнали с около 50 ст. до 2.31 лв. Най-съществено е увеличението на цената на пропан-бутана – с над 40% до 1.22 лв.

Терзиев очаква поскъпването на природния газ да бъде основна причина и за покачването и на пропан-бутана, но той все пак да остане най-евтиното гориво.

За сравнение, от началото на годината европейският петрол сорт Брент поскъпва с малко над 53%, докато американският лек суров петрол (WTI) – с близо 60%. Цените на електроенергията и природния газ пък постоянно записват нови рекорди.

Според Терзиев възможностите за задържане на цените вече са почти изчерпани.

Покачването на колонките изостана в сравнение с ръста на международните цени и това е благодарение на стоковите наличности от май – юли, които през август и септември бяха реализирани на пазара. В момента обаче не виждам особена алтернатива за понижение или задържане на тези цени. След срещата в понеделник на ОПЕК и ОПЕК+, които няма да увеличават добива, тенденцията е към устойчиво повишение. Най-вероятно покачването ще продължи следващите няколко седмици или до края на месеца“, обясни Терзиев.

Той отново посочи, че от 2023 г. цените на горивата в България могат да се вдигнат с над лев за литър заради Зелената сделка и предвижданите по-високи акцизи. Затова от асоциацията настояват държавата да предприеме мерки.

„Нещата, които си представя Европа и нещата, които е възможно да изпълни България, са различни и паралелни вселени. Ако ние продължаваме да обещаваме стриктно и да изпълняваме, без да си даваме сметка какво ни очаква, ще имаме подобни проблеми каквито в момента изпитват от Маришкия басейн и производителите на въглища“, предупреди Живодар Терзиев.

Припомняме, че в момента за изпращането на Плана за възстановяване в Брюксел е от съществено значение България да каже кога ще затвори въглищните си централи. Това трябва да стане в срока, който Европейската комисия определи със Зелената сделка, но България все още няма план как да осъществи това.

От петролната асоциация настояват повишаването на акцизните ставки да става поетапно в следващите десет години, защото

България е на най-ниски нива по акцизи и всяко ново минимално ниво, което е доста по-високо от нашето, задължително ще вдигне цената“.

Терзиев също така призова държавата „да инвестира в електрозарядни станции и да направи нужните крачки към водородна трансформация“.

Подкрепи Economic.bg