Бизнесът с чипове на Toshiba обединява технологичните гиганти

В консорциума начело с Foxconn влизат Apple и Dell, a Google, Microsoft и Cisco Systems още преговарят

Бизнесът с чипове на Toshiba обединява технологичните гиганти

Снимка: Pixabay

Apple и Dell официално се присъединяват към консорциума от компании, воден от Foxconn, който ще се бори за бизнеса с чипове на Toshiba. Други три технологични гиганта - Google, Microsoft и Cisco Systems, също има вероятност да се присъединят. Това стана ясно от думите на  главния изпълнителен директор на тайванската компания Тери Гу, цитиран от Reuters. 

Към този момент в групата е и производителят на памети Kingston Technology, а близо до присъединяване към консорциума е и Amazon. 

Гу е отказал да коментира подробности за размера на офертата, както и какви средства планират да инвестират американските фирми. 

"Мога да ви кажа, че Apple е сигурна", изтъква той и добавя, че участието на технологичния гигант е одобрено от главния изпълнителен директор Тим Кук и борда на директорите на компанията от Купертино.

Бизнесът с NAND чипове на Toshiba се оценява като втория по големина в света и се равнява на най-малко 18 млрд. долара. Концернът иска да го продаде в опит да покрие разходите от милиарди долари от банкрута на американското си ядрено подразделение Westinghouse. 

Тайванската Foxconn се счита за нежелан купувач заради тесните си връзки с Китай, където произвежда голяма част от своите продукти. По тази причина японското правителство заяви, че ще блокира всяка сделка, която би рискувала прехвърлянето на ключова технология за чипове извън страната.

Сега Гу обясни, че в бъдещия консорциум начело с Foxconn, няма да има китайски капитали, а едно от големите му предимства е, че всички участващи компании са клиенти на бизнеса на Toshiba.

Според информацията, Foxconn и японското му поделение Sharp Corp ще имат комбиниран дял от не повече от 40%. Информацията се обявява дни преди Toshiba да обяви коя от всички подадени оферти предпочита. Очаква се това да стане ясно до края на седмицата. 

Конкуренцията

Производителят на хард дискове Western Digital е сред другите участници в надпреварата. Американският производител на чипове е част от консорциум, ръководен от японски правителствен фонд. Очаква се групата да предложи цена от 18 млрд. долара или повече. Според някои източници групата преговаря с  Bain Capital за влизане в консорциума. 

Възможността Western Digital да придобие бизнеса с чипове на Toshiba се определя като рискова от анализаторите. Причината че двете компании имат съвместен завод в Западна Япония и придобиването би провокирало антимонополните органи да извършат щателни проверки. 
Коментари: 0