Бизнесът все повече се нуждае от IT специалисти с широк профил

Най-търсени остават Java и .NET специалистите, смятат още от Endava

Бизнесът все повече се нуждае от IT специалисти с широк профил

Снимка: Pexels

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Клиентите вече не се нуждаят само от ръце, които да пишат код и да програмират, но също така от консултиране и решения от страна на IT специалистите, така че техният бизнес да бъде конкурентен на динамичния пазар в 21 век. Тенденцията сочи, че играчите в сектора търсят все повече широкоспектърни кадри, които, освен с технически познания, да разполагат и с гъвкави умения, адекватни на променящата се среда. 

Такива наблюдения върху IT пазара на труда споделиха от мениджърския екип на Endava днес пред журналисти. Все пак, ако трябва да се конкретизира, най-търсени остават Java и .NET специалистите, стана ясно от думите на Мирослв Горанов, диерктор Софтуерно развитие в компанията. 

„От тях обаче все повече се изисква да умеят да комуникират с клиента, да могат да се поставят в неговите обувки, да знаят какво е добре за бизнеса и да анализират това, от което има нужда той като услуга“, обясни Горанов. 

Даниела Анева, HR директор в Endava, обърна внимание, че място за тесните специалисти с чисто технически профил винаги ще има. Що се отнася конкретно до тяхната компания, през през 2017 г. тя е увеличила служителите си двойно, „което означава, че пазарът на труда, макар и труден, успява да отговори на нашите очаквания“, каза тя. 

От думите ѝ стана ясно, че това до голяма степен е и благодарение на тясното сътрудничество с университетите и частните академии. „Нашата цел е да се кооперираме с тях, за да подпомогнем цялостната екосистема“, изтъкна още Анева, която посочи, че като цяло Endava изповядва политика на сътрудничество и с останалите IT играчи. 

Важна роля имат и стажантските програми, които помагат за „отглеждането на кадри“, коментира още Горанов. По думите му чрез тях компаниите имат възможността да моделират своите служители според собствените си ценности и опит. 

Що се отнася до финансовите възнаграждения в сектора, проучвания прогнозират ръст от около 4%, а що се отнася до Endava, те предполагат дори по-висок процент. „През 2017 г. за нас увеличението беше средно към 8% и вероятно пак ще е толкова през 2018 г.“, смята Анева. 

Според нея този ръст е нормален предвид нуждата от кадри, която се наблюдава в IT сектора. „Радващото е, че като цяло за екосистемата в България все по-често водещ мотив за кандидатите да изберат работното си място е не толкова финансовата страна, колкото самата компания, средата и възможностите за развитие“, коментира Рангелов. Според него 75-80% от хората се интересуват преди всичко от шансовете за кариерно развитие. 

„Това е много положителна тенденция, защото, ако е налице само финансовият мотив, това не е здравословно за бизнес модела“, добави Александър Велинов, ръководител Софтуерно тестване в Endava. Анева обърна внимание, че когато хората се водят единствено от финансов стимул, това  води до честа миграция от компания в компания – тенденция, позната от предишни години, която вече е отшумяла. 

Тя посочи също, че през следващия период Endava планира да привлече още 350-400 служители, като още през януари се очаква броят да достигне 100, а през пролетта да надхвърли 150. 

По отношение на чуждестранните кадри, от компанията обясниха, че интерес от такива има, но чисто бюрократично е трудно да се уреди стартирането на работата им тук. „Вече 6 месеца се опитваме да оправим документите на бъдещ служител от САЩ и все още не успяваме“, коментира Горанов, според когото Сините карти засега не са особено ефективни.  

Той обаче очерта друга тенденция – връщането на все повече българи от чужбина, които през миналите години са работили навън, а сега решават да се приберат в България. „Техният опит от други страни е полезен за цялата екосистема“, убеден е той.  
Коментари: 0