Унгария ще наложи вето на решението срещу Полша

ЕК предложи страната да остане без глас в ЕС

Унгария ще наложи вето на решението срещу Полша
544 ~ 1 мин. четене
Групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите, и на либералите (АЛДЕ) подкрепиха решението на Европейската комисия да предложи лишаване на Полша от право на глас при обсъждането и приемането на решенията в ЕС.

"Дълбоко съжаляваме, че правителството на Полша се отдалечава от общите ценности и го призоваваме да промени законодателството, за да избегне задействането на чл. 7 от договора за ЕС", заявява ЕНП.

Междувременно вицепремиерът на Унгария Жолт Шемен заяви, че предприетите действия от Европейската комисия срещу Полша заради съдебната реформа нарушават полския суверенитет и Унгария ще наложи вето, предаде Ройтерс.

Шемен говори пред унгарската информационна агенция МТИ. Той посочи, че е неприемливо Брюксел да упражнява натиск върху суверенна държава членка.

"Полско-унгарското приятелство и ангажиментът на унгарското правителство към спазването на договорите ни задължава да се намесим срещу решението на комисията, на всички форуми", каза Шемен. На въпрос дали това значи, че Унгария ще наложи вето на предложената процедура срещу Полша, той отговори с "да", съобщи МТИ.

Припомняме, че по-рано днес Европейската комисия предложи Полша да остане без глас в Европейския съюз, тъй като не спазва постоянно правилата на Общността, особено промените в законодателството, свързани с дейността на съдебната власт. 

Комисията е открита за разговор с полските власти, а мнозинството в Европейския парламент подкрепи решението на ЕК. 
Подкрепи Economic.bg