Blackstone Group иска да купи 55% от ключов отдел на Reuters

Преговорите между двете компании са в напреднал етап

Blackstone Group иска да купи 55% от ключов отдел на Reuters
404 ~ 1 мин. четене

Медийната компания Thomson Reuters потвърди информацията, че води преговори с американската инвестиционна група Blackstone Group за потенциални партньорства в отдел Financial and Risk (F&R). Този отдел е ключов за Thomson Reuters, тъй като допринася за повече от половината от годишните приходи на компанията. Неговата функция е да предоставя новини, данни и анализи на банки и инвестиционни фондове по света.

Според условията на офертата на Blackstone, Thomson Reuters ще запази 45% от своя дял в бизнеса на F&R. Преговорите, според агенцията, вече са в напреднал стадий.

Reuters ще получи повече от 17 млрд. долара, от които 4 млрд. долара ще бъдат платени в брой и около 13 млрд. долара ще бъдат осигурени от заем.

Окончателното решение за потенциалната сделка ще бъде обсъдено днес в борда на директорите на Thomson Reuters. Източниците предупредиха, че сделката не е приключила и все още може да се разпадне.

Ако бордът се съгласи да сключи сделката, това ще представлява най-голямата промяна за Thomson Reuters, откакто се формира преди десет години от придобиването на Reuters Group от Thomson Corp. Канадският Thomson купи базираната в Лондон Reuters за 17 млрд. долара по тогавашния валутен курс.

Канадското семейство Thomson контролира повече от 63% от акциите на Thomson Reuters чрез Woodbridge Co Ltd. Доставчикът на новини и данни има пазарна стойност от около 31 млрд. долара, а акциите му се търгуват на фондовите борси в Ню Йорк и Торонто. От създаването си през 2008 г. Thomson Reuters е осъществила над 200 придобивания. 

Коментари: 0