Близо 10 хил. студенти търсят работа в Дни на кариерата, всеки 6-ти си намира

Над 150 участници в кариерния форум, държавните железници също търсят млади кадри

Близо 10 хил. студенти търсят работа в Дни на кариерата, всеки 6-ти си намира

Снимка: economic.bg

4223 ~ 3 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Близо 10 хил. души се очакват на тазгодишните Дни на кариерата в София, а приблизително един от всеки шест от тях започва работа. Това обяви Светлозар Петров, управител на Job Tiger и организатор на 16-то издание на "Национални дни на кариерата", предаде репортер на Economic.bg.

Според него три са основните ползи, които младите хора могат да получат - да си намерят работа или стаж, което и според статистиката е една от най-лесните, другата е сверяване на часовника какво предлагат компаниите и дали е достатъчно това, което са научили до момента. Последната е информация за пaзара на труда“, коментира Петров пред Economic.bg. По думите му е важно посетителите да научат, че в България се произвежда наистина много и да срещнат хората, които го правят. 

В седем града на страната студентите ще имат възможност да се запознаят с възможностите за стаж или старт на своята кариера. Днес и утре в НДК в София, след което във Варна - 20 март, 22 март Русе, Свищов - 27 март, Велико Търново - 29 март, Бургас - 3 април, Пловдив - 5 април.

Над 150 компании се включват в тазгодишния форум. Повечето предлагани стажантски програми са тримесечни и включват ментор. Над 100 позиции за студенти предлага една от големите телекомуникационни компании в България Vivacom. Сред тях са такива в администрацията и ИТ отдела, като стажовете са платени и на пълен работен ден. От телекомът отчитат, че 45% от стажантите остават на работа в компанията. „Идеалният“ кандидат е мотивиран, работи му се в екип и има желание да научи много нови неща, защото всички стажанти преминават обучение, както и да има комуникативни умения. Последното е силно желателно, защото при нас се работи в големи екипи“, смята Калина Бенова от отдела за човешки ресурси в компанията.

Американската технологична компания IBM в България набира студенти в различни сфери и те са ориентирани спрямо четирите центрове, които се намират в София. В момента се търсят финансови анализатори и служители за кол центрове. IBM набира стажанти, които току що са завършили средно образование, без никакъв опит, но владеещи перфектно чужди езици, както и хора с доста години опит за управленски позиции.

От инженерни специалисти до финансисти търси „Софийска вода“ АД, които организират лятна стажантска програма на пълно работно време, която се заплаща. „През това време се провежда въвеждащо обучение, след което всеки един от наетите има ментор, който по разработена програма ги напътства“, разказа  Елиза Едмонт, мениджър на подбора в компанията.

Сред изненадите на форума е участието на държавната железница. Млади служители на „БДЖ-Пътнически превози“ разясняват на студентите възможностите за начало на кариерата. За разлика от останалите програми, тази на жп компанията е с продължителност между 6 и 12 месеца, също е платена, като кандидатите могат да се реализират освен в администрацията, и в отдел „Експлоатация“ на железниците, в които работят общо около 11 хил. души. 

„Работя в БДЖ заради предизвикателството да се гмурнеш в една огромна структура, която е сложна, но може да те научи на много, а и трудно ще се сблъскаш с нещо подобно на друго място“, смята Маряна Цанева от отдел „Човешки ресурси“ на пътническия превозвач, която работи в компанията от няколко години.

Компанията участва на форума за първи път. Миналата година е направила пилотно издание на програмата си, в която са участвали само няколко човека и техният стаж продължава и в момента. 

Подкрепи Economic.bg