7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще струва 5,3 млрд. долара

Преговорите в Министерството на енергетиката се увенчаха с успех

7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще струва 5,3 млрд. долара
212 ~ 1 мин. четене

5,3 млрд. долара ще струва строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно след срещата в Министерството на енергетиката между специалния пратеник на държавния секретар Джон Кери Амос Хохстайн и ресорния министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

На срещата е уточнена крайната цена по EPC–контракта. По този начин се слага край на спекулациите относно цената на строителството на новия блок. Припомняме, че през последниците месеци много хора, включително народни представители спекулираха, съобщавайки невероятно високи цени на бъдещата ядрена мощност.

Участието на АЕЦ „Козлодуй“ в изграждането й ще възлиза на 400 млн. долара.

Ключовото от срещата между Хохстайн и енергийния министър е установяването на конкректната цена на ядрения реактор, съобщи участник в преговорите.

Специалният представител на държавния секретар на САЩ Амос Хохстейн посети вчера България. Освен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, той имаше срещи с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. Сред темите, които Хохстейн обсъди беше и диверсификацията на доставките на природен газ за България.

На влизане в министерството на енергетиката за преговори с ресорния министър американският специален представител заяви, че „очаква добър разговор“ с Теменужка Петкова.Подкрепи Economic.bg