Блумбърг: Ще направя електрическите коли достъпни за всички до 2035 г.

Кампанията на кандидат-президента се фокусира върху климата

Блумбърг: Ще направя електрическите коли достъпни за всички до 2035 г.

Майкъл Рубенс Блумбърг

Снимка: Amanda Prutzman

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Надеждата на Демократическата партия за президентските избори тази година, Майкъл Блумбърг, представи план за намаляване на емисиите на парникови газове от транспорта. Той смята да направи електрическите превозни средства достъпни дори за семействата с ниски доходи и да подобри достъпа до обществен транспорт, пише Reuters.

Блумбърг, милиардер и бивш кмет на Ню Йорк, отдавна се бори за ограничаване на парниковите емисии, дори доскоро беше специален пратеник на ООН за действия в областта на климата.

Други кандидати от Демократическата партия също са включили транспорта в своите планове за климата. Блумбърг представи пакет за борба със замърсяването и е първият, който дава реални предложения за справяне със замърсяването от транспорта - най-големият източник на парникови газове в САЩ.

Освен всички нови автомобили в САЩ да са електрически до 2035 г., сред целите му са също намаляването на дизеловото замърсяване, като се използват електрически камиони и автобуси, подобряване на достъпа до обществен транспорт и изграждането на високоскоростна железопътна линия.

Блумбърг иска да предложи програма „Чисти автомобили за всички“ за хората с ниски и средни доходи, която да включва отстъпки при закупуване на електрически коли, когато предадат старите си автомобили.

„Търсим как да спрем замърсяващите превозни средства“, казва участник в кампанията, пожелал да остане анонимен. Източникът твърди, че Блумбърг иска да помогне на таксиметровите компании да заменят колите си с електрически преди 2035 г.

Планът му не уточнява откъде ще дойдат редките материали, необходими за автомобилостроенето.

Ако спечели изборите през ноември, Блумбърг има за цел да намали емисиите на САЩ, свързани с изменението на климата, с 50% до 2030 г. Замърсяването на въздуха от енергийния сектор и сградите са следващата точка в плана му за "зелена" икономика.

Тази седмица Майкъл Блумбърг представи и планове за предотвратяване на горски пожари, които са насочени отчасти към избирателите в Калифорния, щатът с най-голямо население, и един от 14-те щата, провеждащи първични избори на Супер вторника (3 март).

Друг източник казва, че Калифорния се бори да изгради високоскоростна железопътна линия и този проект за усъвършенстване на железопътния транспорт може да се окаже далеч по-малко амбициозен. Все пак това показва на американците какво предлагат другите страни за пътуващите. „Планът на Блумбърг може да е по-кратък път" до целта, спрямо този на Калифорния, според запознат с казуса.

Блумбърг, подобно на други кандидати, иска да смени насоката, по която работи сега републиканския президент Доналд Тръмп - нарушава правилата за опазване на околната среда, за да увеличава производството на изкопаеми горива. Но той не представя числа в климатичните си планове поради сложността на проблемите.

Коментари: 0