BMW и Great Wall ще правят електрическо MINI в Китай

За целта двете компании създават съвместно дружество с равен дял в него

BMW и Great Wall ще правят електрическо MINI в Китай
564 ~ 1 мин. четене
Германският автомобилен производител BMW AG обяви във вторник, че ще създаде съвместно предприятие с китайската Great Wall Motor Co. Ltd., за да произвежда електрически автомобили с марката Mini. Съгласно споразумението двете компании ще притежават по 50% от капитала на новосформираното дружество, който първоначално ще бъде 850 млн. китайски юана (около 128 млн. долара).

Също така, новата компания, наречена Spotlight Automotive Limited, ще разработва и произвежда електрически автомобили за Great Wall, които ще се продават в Китай, съобщиха от BMW.

Главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер заяви, че споразумението за съвместно предприятие ще позволи на германската компания да допринесе към амбициозните планове на Китай да увеличи превозните средства, използващи електричество, и да намали емисиите в автомобилния сектор.

Сделката е част от няколкото споразумения между немски и китайски компании, подписани тази седмица, когато делегации на двете държави, водени от китайския премиер Ли Къцян и германския канцлер Ангела Меркел, се срещнаха в Берлин.

Както Меркел, така и Ли заявиха по време на срещата съвместния си ангажимент към международните правила за свободна търговия. Те дадоха сигнал, че ще се противопоставят на протекционистичната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Spotlight Automotive е регистрирана в провинция Дзянсу в Китай, където ще бъде създаден нов завод.

Сделката следва писмо за намерение, подписано от Great Wall и BMW през февруари, за създаване на съвместно предприятие. Инвеститорите спекулираха за възможно партньорство от дълго време.
Подкрепи Economic.bg