България е държавата в ЕС с най-бързо топящо се население

Делът на българите от общото население на Блока е 1.4%

България е държавата в ЕС с най-бързо топящо се население

Снимка: Pixabay

3347 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
В България се наблюдава най-големият отрицателен естествен прираст на населението в целия Европейски съюз. Това сочи статистиката на Eurostat, която се базира на данни от националните статистически служби, в това число от българския Национален статистически институт (НСИ).

Това означава, че в България има разлика, която е по-голяма откъдето и да е в ЕС, между броя на ражданията и смъртните случаи, както и че съотношението е в полза на смъртните случаи.Проверка в НСИ показва, че всъщност става дума за най-големия отрицателен естествен прираст в България от поне пет години насам:
  • 2012 - -5.5‰;
  • 2013 - -5.2‰;
  • 2014 - -5.7‰;
  • 2015 - -6.2‰;
  • 2016 - -6,0‰;
  • 2017 - -6.5‰.
Eurostat публикува данните ден, след като председателят на НСИ Сергей Цветарски каза, че всъщност тенденцията за раждаемостта в България все още не е неблагоприятна. Той обясни, че на всяка българка в детеродна възраст от 15 до 49 години се падат по 1.6 родени деца, което е над средното за ЕС.

Цветарски разкритикува изчисляването на раждаемостта на 1000 души от население като не съвсем точно, защото в тази бройка се включват също момичетата и жените, които не са във фертилна възраст, както и мъжете. Именно затова по думите на председателя на НСИ в Института предпочитат да работят със среден брой деца, родени от една жена в плодовита възраст.

Твърдението на Цветарски, че не може да става дума за лоша тенденция при раждаемостта в България, обаче бива бързо оборено от следващия факт, който показват данните, събрани от Eurostat - България се нарежда сред страните от ЕС, чието население е намаляло най-много през 2017 г. и делът българите от общото население на Блока е 1.4%.

Лидер по спад на населението за посочения период е Литва с понижение от 13.8‰, следвана от Хърватия (-11.8‰) и Латвия (-8.1‰). След тях се нарежда България със спад на населението от 7.3‰.Подкрепи Economic.bg