Бобева: Няма да има сериозни ценови сътресения при влизането ни в еврозоната

Причината е, че цените в България се доближават до тези в ЕС

Бобева: Няма да има сериозни ценови сътресения при влизането ни в еврозоната

Снимка: БНТ

1812 ~ 1 мин. четене
Няма да има сериозни ценови сътресения при влизането ни в Еврозоната, тъй като цените на стоките и услугите в България вече се приближават към тези в Европейския съюз (ЕС). Това каза финансистът доц. Даниела Бобева в ефира на БНТ в сряда. 

Осезаемо поскъпване се очаква да има при бирата, кафето, културните и развлекателни мероприятия. Причината е, че те са сред най-евтините стоки и услуги в страната и цените им се различават най-много от тези в ЕС, обясни Бобева. 

По отношение на забавящата се икономика, финансистът коментира, че световните тенденции ще се отразят и на България. По думите ѝ темповете към момента са в рамките на нормалното. „При влошаване на външната среда и материализиране на вътрешните дисбаланси, е много вероятно и ние догодина да изпаднем в рецесия“, каза още тя.

В рамките на вътрешната икономика, според нея тревожното е, че разходите продължават да са повече от приходите. „Увеличили са се приходите от социални помощи и пенсии, което показва маргинализация на определени групи от населението, както и застаряване“, изтъкна доц. Бобева.

Иначе домакинствата все още харчат най-много за храна, отделяйки 30% от бюджета си. Делът на това перо се запазва, но на други, като разход здравеопазване, се е увеличил двойно. Ръст има и в харчовете за алкохол и цигари, където България е лидер в европейски мащаб.

Коментари: 0