Боил Банов: Парите за култура в следващия бюджет на ЕС няма да стигнат

Културният ни министър все пак е доволен, че Брюксел ще продължи да предоставя средства по програма „Творческа Европа“

Боил Банов: Парите за култура в следващия бюджет на ЕС няма да стигнат

Снимка: Economic.bg

Европейското финансиране в областта на културата е недостатъчно. Освен това предвидените в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС повече средства пак ще са недостатъчни. Това каза министърът на културата Боил Банов в ефира на „Дарик радио“. Той обясни, че европейски средства за култура идват основно по линия на програма „Творческа Европа“.

„Парите не са достатъчно. Европейското финансиране в областта на културата е недостатъчно - това се отчита ясно на всички нива. Поне е успех, че програмата се задържа. Поне е успех, че бюджетът се вдига. Все още предстоят преговори. Аз се надявам, че ЕК и Европейският съюз като цяло ще обърне освен на думи и на дела по-голямо внимание на културата“, коментира Банов.

„Винаги сме искали много повече пари, защото културата влиза в същинската си роля в последните години - роля на обединител, на носител на духа, на ценности, на визионерство, на перспективи. В този объркан свят се оказва, че културата наистина в същинското си качество е много важна. Продължавам да твърдя, че тя е недофинансирана на европейско ниво“, добави министърът на културата.
Коментари: 0