Бордът по туризъм иска 250 млн. лв. от държавата, за да спаси летния сезон

Сдружението не одобрява идеята за т.нар. „здравен паспорт“

Бордът по туризъм иска 250 млн. лв. от държавата, за да спаси летния сезон

Снимка: Economic.bg/Архив

2033 ~ 2 мин. четене

Туристическият бранш ще предложи на правителството социално-икономически план за спасяване на летния сезон. Това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризма Полина Карастоянова в ефира на Nova.

Според плана срещу държавна субсидия от 250 млн. лв. под формата на ваучери за хотелиерите и туроператорите, ще бъдат върнати в държавния бюджет 1.2 млрд. лв., което е около 1% от брутния вътрешен продукт на страната, а преразпределено през данъците тази инвестиция ще върне пряко на хазната 500 млн. лв. Планът ще бъде предоставен на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов утре.

Ваучерите за туристически пътувания са една от основните мерки, които бордът предлага на правителството за справяне със ситуацията - чрез тях ще бъдат стимулирани туроператорите, хотелиерите и българските граждани, тъй като тазгодишният фокус ще бъде поставен именно върху вътрешния пазар.

По думите на Карастоянова бордът вече е провел среща с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, за да изготви времева рамка за постепенното отваряне на сезона и връщането към нормална икономическа активност. Браншът има готовност да направи първите стъпки за отваряне на сезона както от 15 юни, така и от 1 юли.

Според Карастоянова тази година факторът сигурност и безопасност ще бъде най-важен за туристите. Според борда обаче изготвянето на т.нар. „здравен паспорт“ е „категорично неработеща мярка“.

„Не приемаме подобна мярка да важи за чуждите туристи, които идват у нас. Това би означавало да се работи с документи, които нямат легитимност от гледна точка на европейското и националното право", допълни още тя.

Припомняме, че министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис разкри, че се обмисля въвеждането на тази мярка за летния сезон. Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да посети Гърция, да е задължен да си направи тест за коронавирус в страната, от която идва. Резултатите трябва да се впишат във въпросния паспорт, който да се покаже на границата от пътника преди той да се качи на самолет или друго транспортно средство.

Подкрепи Economic.bg