Борис Джонсън: Великобритания не е в конфликт с руския народ, а с Кремъл

Британският външен министър смята, че експулсирането на руски дипломати е резултат от разочарование

Борис Джонсън: Великобритания не е в конфликт с руския народ, а с Кремъл
Великобритания и нейните съюзници не се карат с руския народ, с руската култура, а само с администрацията на президента Владимир Путин. Това коментира британският външен министър Борис Джонсън в интервю за BBC.

Kоординираните експулсирания на руски дипломати, за които бе съобщено вчера, са израз на отчаянието и разочарованието на много правителства от поведението на руската държава, пише Ройтерс. "Целта на тези глобални колективни действия е да се даде знак, че са изкристализирали съмнения и страховете, свързани с действията на Кремъл по този случай", посочи Джонсън. 

„Русия е велика страна, но не е необходимо да бъде велика по този начин и днес светът казва на Русия, че вече му е омръзнало от "този тип поведение", от "тези безкрайни провокации", заяви британският външен министър. 

Великобритания вече изгони 23-ма руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руския шпионин Сергей Скрипал, извършено според Лондон с нервнопаралитично вещество за военна употреба, разработено от Съветския съюз. 

Вчера САЩ, Канада и 16 европейски държави съобщиха, че в знак на солидарност с Лондон ще изгонят руски дипломати - общо над 100 души. 
Коментари: 0