Томислав Дончев: Енергоразпределението не е въпрос само на фактури, то е въпрос на доверие

Според вицепремиера когато има недоверие към енергодружество, това не е само потребителски проблем

Томислав Дончев: Енергоразпределението не е въпрос само на фактури, то е въпрос на доверие
Енергоразпределението не е въпрос само на фактури, то е въпрос на доверие. Когато към енергодружество има недоверие, това не е само потребителски проблем. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на bTV. Според Дончев е рано да се каже, че България ще влезе в сделката за ЧЕЗ, тъй като в момента тя е в ролята на регулатор на процесите на енергоразпределението. 

„Не българската държава продава, дори и не българската държава купува. Това се решава от чешката страна“, продължи Дончев. Той отрече, че правителството е подвело българския народ, че държавата влиза в сделката.

„Заявено е желанието на държавата да участва, това дали ще се случи е въпрос на страната, която продава. Ако следите новинарския поток, което е ваше право и задължение, ще знаете, че чешката страна трябва да свърши още работа“, обърна се Дончев към водещия Антон Хекимян.

Той коментира и думите на депутата от БСП Антон Кутев, че сделката за ЧЕЗ прилича на сделка за купуване на гащи и обясни, че е трудно да се доближи до високия стил на Кутев. По негови думи опозицията, която не поема никаква отговорност за взети решения, няма как да коментира по такъв начин сделката. 

Вицепремиерът заяви още, че държавата като регулатор е с основна роля, но и свръхрегулацията не е решение.

„Каквото е зависело от КЕВР в рамките на закона, комисията се е справила“, обясни Дончев. По негово мнение председателят на КЕВР Делян Добрев се справя добре на ръководната позиция.
Коментари: 0