Борисов обеща по-голямо увеличение на полицейските заплати, ама друг път

Той потвърди, че полицаите няма да получат повече от 15% към заплатите си сега

Борисов обеща по-голямо увеличение на полицейските заплати, ама друг път

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Премиерът Бойко Борисов обеща, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от МВР ще бъдат компенсирани допълнително.

Бюджет 2021

Той потвърди, че полицаите няма да получат повече от 15% увеличение на заплатите им сега, както е заложено и в предложението на ГЕРБ за промени в законопроекта за Бюджет 2021.

Високо ценим работата на българските служители в МВР, затова - 15% увеличение на заплатите. Да, не са 30%, както в някои от другите организации, но първо - там бяха много ниски заплатите, не бяха увеличавани от години. Затова го направихме лятото за тях. Върви ли добре икономиката догодина, ще компенсираме добре и колегите от МВР, в това могат да бъдат сигурни. Сега тези няколко месеца просто трябва да преодолеем тази криза, защото всеки ден струва пари, огромни пари“, каза Борисов по време на днешното заседание в Министерски съвет.

Припомняме, че служителите на реда протестират с искане за ръст на възнагражденията им с 30%, каквото получиха и над 30 други структури в държавната администрация, чиито служители са „на първа линия“. В това число влизат и дипломатите, както и служители от дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) към МРРБ.

Борисов обясни увеличението там с довода, че заплатите в тези администрации са били „много ниски“ и „не бяха увеличавани от години“.

Премиерът обясни, че отказването на ГЕРБ от универсалните детски добавки няма нищо общо с увеличаването на заплатите на полицаите, каквато препратка бе направена в мотивите към законопроекта на ГЕРБ за промени в проектобюджета. Впоследствие полицаите се възмутиха от провокативните действия на управляващите при решението им да отпадне идеята всички деца да получават детски надбавки.

Днес полицаите излязоха на протест пред парламента, а ако до петък няма промяна в позицията на кабинета, от най-големия синдикат в МВР обявиха, че ще има нов национален протест, чиято дата ще стане ясна в петък.

Коментари: 0