Huawei ампутира част от смартфон бизнеса си в опит за спасение

Гигантът се раздели със смартфон бранда си Honor

Huawei ампутира част от смартфон бизнеса си в опит за спасение

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Ранената от американските санкции китайска компания Huawei разпродава своя бюджетен смартфон бизнес под марката Honor. Консорциум от купувачи заяви във вторник, че е придобил марката, но не разкри цената на сделката, предава CNN.

В консорциума влизат над 30 китайски агенти и дилъри на Honor. Придобиването е шанс да бъде спасена веригата за доставки на Honor, както и да бъдат защитени потребителите и продавачите, се казва в изявление.

Слух, че Huawei търси продавач за Honor се появи още миналия месец. Раздялата с бюджетната марка идва на фона на рестрикциите срещу китайския гигант от страна САЩ, които го лишиха от жизненоважни технологии, като чипсети и лицензиран софтуер.

Продажбата на Honor е шанс за основния бранд – Huawei, да се пребори с тежкото положение. Тя също така ще позволи на компанията да освободи ресурс и да се съсредоточи върху водещите си устройства, според Никол Пенг, анализатор във фирмата за пазарни проучвания Canalys.

Huawei успя да складира известно количество запаси преди да бъде обявена последната порция ограничения от страна на САЩ по-рано тази година. Припомняме, че през август Вашингтон затегна правилата за достъп до чипове на Huawei, което постави китайския играч в почти невъзможната ситуация да се снабдява с ключови компоненти.

Затрудненото положение на производителя накара ротационния главен директор Гуо Пинг да признае през септември, че целта пред Huawei в момента е просто да оцелее. А това по думите му означава да се увери, че има достатъчно компоненти, с които да осигури непрекъснатост на бизнеса си за по-дълъг период от време.

Продажбата на Honor се очаква да даде точно тази така необходима глътка въздух в критичен момент. Според Пенг това ще освободи товар от плещите на Huawei и компанията ще може да използва ограничения си запас от компоненти за по-високия клас устройства на водещата си марка.

Huawei няма да притежава никакви акции или да участва по какъвто и да е начин в управлението на новата компания, се посочва в изявление. Това означава, че Honor ще може да действа самостоятелно и да сключва собствени договори за доставки.

Междувременно надеждите са, че санкциите срещу Huawei ще се облекчат с встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън. Гаранции за завой в политиката на демократа обаче няма.

„Бъдещето и перспективите на Huawei все още са много несигурни“, смята Уил Уонг, анализатор в компанията за пазарни проучвания IDC. Според него това означава, че компанията трябва да се съсредоточи върху това, което има – „а най-доброто нещо, което имат, са моделите от висок клас.“ Става дума за устройствата от сериите „P” и „Mate”.

Фокусирането върху устройствата от висок клас ще помогне на Huawei да „запази премиум имиджа си и да генерира повече приходи“, отбелязва още Уонг.

Загубата на Honor обаче ще удари представянето на Huawei в глобалната класация за смартфони. Без бюджетния бранд в портфолиото си продажбите на гиганта ще пострадат. По-рано компанията успя за кратко да се издигне до производител номер едно на мобилния пазар, но през последното тримесечие се върна на втората позиция. Анализаторите отбелязват, че постижението не би било възможно без Honor. През последните две години бюджетната марка представлява между 25 и 29% от общите доставки на смартфони на Huawei, по данни на IDC. Canalys, която използва различен метод за изчисляване, дава на Honor между 20 до 40% дял.

Коментари: 0