Нов играч в челната тройка на смартфон пазара

С действията си САЩ провокираха нова рокада на върха

Нов играч в челната тройка на смартфон пазара

Снимка: Unsplash

Доставките на телефони Huawei се понижиха през третото тримесечие на фона на продължаващите американски санкции, които удрят китайската технологична компания. Но местният конкурент - Xiaomi, намира начин да се възползва от слабостта на гиганта.

През трите месеца юли-септември Huawei е доставила 51.7 милиона смартфона, което е с 23% по-малко на годишна база, сочи доклад на Canalys, публикуван в четвъртък. Counterpoint Research отчита дори по-голям спад, като според нейните изчисления бройката на устройствата е 50.9 милиона, или с 24% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Пазарният дял на китайската фирма се е свил до 14% - от 18% през третото тримесечие на 2019 г., според доклада на Counterpoint, предава още CNBC.

Данните за Huawei идват на фона на глобалните тенденции в доставките на смартфони – в световен мащаб те бележат 1% понижение на годишна база, но 22% ръст спрямо второто тримесечие на 2020 г.

Huawei за първи път бе коронован за най-големия производител на смартфони в света тъкмо през второто тримесечие на тази година. Гигантът обаче се задържа на трона за кратко и рокадата отново е факт. Samsung изпревари китайския си конкурент и се върна на върха с 80.2 млн. доставени телефона между юли и септември, което представлява 2% ръст на годишна база.

Геополитически контекст

Динамиката на мобилния пазар се задвижва освен от самите технологии и от подетата от САЩ кампанията срещу Huawei, която е част от по-широката търговска война с Китай.

Huawei се разглежда като един от националните шампиони на Пекин и ключ към осъществяването на амбициите на страната в сферата на технологиите, базирани на мобилните мрежи от следващо поколение, които предлагат супер бързи скорости при пренос на данни. Станал известен на крайния потребител с мобилните си телефони, китайският играч всъщност е производител номер едно на телекомуникационно оборудване, което е и причината Вашингтон да гледа строго към него.

Администрацията на Доналд Тръмп наложи редица санкции на Huawei, които тежат все повече и дават все по-видими жертви. Миналата година компанията влезе в черния списък на САЩ – стъпка, която на практика забранява на американските фирми да ѝ продават продуктите и услугите си свободно.

Така телефоните на бранда останаха без лицензиран софтуер на Google Android. Макар че това не е кой знае какво в Китай, където услугите на Google така или иначе са блокирани, на международните пазари е решаващо за растежа на Huawei, тъй като западните потребители са свикнали да използват тези приложения. Затова и липсата на Android в новите телефони на марката удря по продажбите на компанията.

Спадът на международните пазари за Huawei продължава, но по-притеснителното е, че през третото тримесечие компанията отбелязва и 15% понижение на доставките в Китай, според доклада на другата реномирана изследователска фирма – IDC, също публикуван в четвъртък.

Несигурността относно бъдещето на смартфон бизнеса на Huawei остава. През май Вашингтон измени правило, което има за цел да усложни още повече и доставките на чипове за Huawei. Тогава САЩ въведоха изискване, според което и чуждестранните компании трябва да имат лиценз, за да продават полупроводници на китайския играч, ако за производството им ползват американски компоненти. Така тайванската TSMC, която прави чипове за Huawei, вече няма право да доставя на клиента си.

Xiaomi напредва в играта

Докато Huawei се бори за оцеляването си, друг китайски играч с международни амбиции започва да се надига все по-смело. Става дума за Xiaomi.

„Xiaomi агресивно отнема от доставките на Huawei“, коментира Мо Джиа, анализатор в Canalys.

Той насочва вниманието към пропорционалната зависимост между представянето на двете компании през третото тримесечие, когато Xiaomi увеличава доставките си с 14.5 млн. единици, докато Huawei ги намалява с 15.1 млн.

В Европа, която е ключово бойно поле, доставките на Huawei са намалели с 25%, докато на Xiaomi са нараснали с 88%.“

Доставките на смартфоните на Xiaomi през тримесечието възлизат на 47.1 милиона, което представлява ръст от 45% на годишна база, според доклада на Canalys. Така за първи път брандът зае третото място в класация по пазарен дял при смартфон играчите, изпреварвайки Apple, която се класира на четвърта позиция с доставени 43.2 милиона iPhone-а за периода.

Данните на IDC се различават леко. Те показват, че Apple е доставила 41.6 милиона iPhone-а през третото тримесечие на 2020 г., което е спад с 10.6% на годишна база. Според анализаторите свиването е било очаквано, тъй като новата 12-та серия телефони на бранда се забави.

Гигантът от Купертино обяви гамата iPhone 12 месец по-късно от обичайното, поради което едва днес телефоните тепърва стъпват на пазара.

„Независимо от това, серията iPhone 11 се справи изключително добре, последвана от SE устройството“, казват от IDC. „Очакваме Apple да нарасне през следващите тримесечия със силно ранно търсене на iPhone 12, съчетано със стабилни оферти за търговия на големи оператори, особено в САЩ.“

Коментари: 0