Целта на Huawei днес е просто да оцелее

Компанията призна, че е в режим на оцеляване заради „безспирната агресия“ на САЩ

Целта на Huawei днес е просто да оцелее

Снимка: БТА

Huawei призна, че е в режим на оцеляване заради непрекъснатите атаки на САЩ, които заплашват да задушат достъпа на китайската компания до ключови технологии.

„Huawei е в трудна ситуация в наши дни. Безспирната агресия от страна на правителството на САЩ ни постави под значителен натиск“, коментира ротационният главен изпълнителен директор на компанията Гуо Пинг на конференция в сряда, предава CNN.

В момента целта е оцеляването“, каза той.

Вашингтон засили натиска върху Huawei, като издаде нови санкции през май и август, които допълнително ограничават достъпа на компанията до водещите компютърни чипове, необходими за производството на смартфони, мрежово оборудване за 5G и други продукти.

Компаниите за полупроводници, които използват американски софтуер и технологии за проектиране и производство на чипове, вече също не могат да продават на Huawei, без първо да получат лиценз от Министерството на търговията на САЩ.

Офанзивата на Вашингтон срещу Huawei се ожесточи през последните две години на фона на търговската война с Пекин. Американските регулатори твърдят, че китайската компания представлява риск за националната сигурност, като според тях китайското правителство може да използва оборудването на производителя за шпионаж.

Huawei многократно отрича тези твърдения.

Анализаторите нарекоха последните санкции на САЩ „смъртоносен удар“ и „смъртна присъда“ за компанията.

„Съединените щати непрекъснато ни атакуват и [последното ограничение] постави големи предизвикателства пред нашите операции“, каза Гуо пред репортери.

Няколко анализатори изчисляват, че Huawei е складирала достатъчно полупроводници, за да може компанията да издържи поне до края на годината. Гуо обаче беше лаконичен относно вътрешната оценка за това с какво разполага производителят.

Той добави, че ежегодно Huawei купува стотици милиони чипсети за бизнеса си със смартфони и че последната пратка е от средата на септември, когато американските ограничения, обявени през май, влязоха в сила.

Основни производители на чипове като Qualcomm и SK Hynix са кандидатствали за лицензи за продажба на Huawei, сочи информация на китайския държавен оператор CGTN. Най-големият китайски производител на чипове – SMIC, заяви в изявление, че също е „подал заявления за лиценз, обхващащи няколко продукта на Huawei“, без да навлиза в подробности.

Междувременно някои компании получиха зелена светлина, включително Intel, чийто говорител потвърди за получения лиценз от американските власти да продължи да доставя на Huawei. Не е ясно обаче какви продукти може да продава. В миналото производителят на чипове е доставял на китайския си клиент процесори за лаптопи.

AMD може също да е получил лицензи за продажба на Huawei, но това не е изненада, защото техните чипове служат за лаптопите на китайския бранд, а те не представляват такъв риск за националната сигурност, какъвто крие телекомуникационното оборудване, обясняват анализатори.

Администрацията на Доналд Тръмп настоява страните по света да забранят оборудването на Huawei от техните 5G телекомуникационни мрежи. Някои вече го направиха, други все още търсят балансиран подход.

Коментари: 0