„Енерго-про“ заплаши да спре тока на „ВиК Добрич“ и „ВиК Шумен“

Причината е, че двете държавни дружества имат натрупани дългове от над 10 млн. лв.

„Енерго-про“ заплаши да спре тока на „ВиК Добрич“ и „ВиК Шумен“

Снимка: Красимир Свраков

Електроенергийната компания „Енерго-про“ заплаши, че ще спре захранването на ВиК дружествата в Шумен и Добрич, които са мажоритарна държавна собственост заради натрупани дългове. Това съобщават от електроразпределителното дружество в официално съобщение днес.

 

Натрупаните задължения на двете ВиК дружества към електроенергийната фирма до днес са над 10 млн. лв., като това са най-големите длъжници на компанията. От компанията уточниха за Economic.bg, че задълженията на "ВиК Шумен" са за 4.7 млн. лв. и са трупани от 2007 г. насам, а на "ВиК Добрич" са в размер на 5.8 млн. лв. отново за същия период. 

От „Енерго-про“ твърдят, че постоянно разсрочват задълженията им, но те продължават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се спазват. Последно са поети ангажименти всички задължения да бъдат изплатени до 15 август 2020 г., но те не са спазени.

Това е причината „Енерго-про“ да обяви график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК дружества от 29.09.2020 г. Мярката се предприема с единствената цел да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят интересите на всички останали редовни клиенти.

От ръководството на местното дружество в Шумен са реагирали вчера и е предложено на заседание на Общинския съвет в града да се одобри взимането на заем от държавния ВиК холдинг в размер до 7.5 млн. лв. 

„Енерго-про“ казва, че продължава да разчита, че всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат мерки до 29.09.2020 г. за предотвратяване на обществения проблем, който би възникнал със спирането на електрозахранването на водоснабдителните дружества. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на цялостно погасяване на задълженията.

След изчерпване на възможните варианти за действие и предвид огромния натрупан дълг, „Енерго-про“ е принудено да приложи процедура по спиране на захранването съгласно чл. 123 от Закона за енергетиката, се казва в съобщението.

„Толерирането на продължително натрупване на дългове в такива размери нарушава нормалната оперативна работа на ЕНЕРГО-ПРО и ощетява неговите лоялни клиенти и партньори. Отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК Добрич датира от 2007 г.“, се казва в позицията им.

"Енерго-про" заявява, че като представител на дружества с обществена значимост, каквито са и ВиК Добрич и ВиК Шумен, е било и продължава да бъде проактивно в търсенето на разбиране и разрешаване на казуса със системното неплащане на суми за електроенергия и мрежови услуги. "В същото време компанията е длъжна да спази лицензионните си задължения за навременното и качествено снабдяване с електрическа енергия. Интересът на всички участници във финансово свързаната верига по доставка, пренос и разпределение на електроенергия е еднакво значим и само двустранното спазване на нормативните изисквания и правила ще осигури равнопоставеност и безпроблемна работа на електроенергийната система."

Коментари: 0