САЩ продължават с опитите да отдалечат Huawei от Запада

Администрацията на Тръмп обяви нови ограничения за производителя на смартфони

САЩ продължават с опитите да отдалечат Huawei от Запада

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Администрацията на Тръмп обяви в понеделник, че ще засили допълнително ограниченията за Huawei Technologies, по-конкретно достъпа на компанията до чипове, предава Reuters. С това на производителя на смартфони ще му стане още по-трудно да оборудва своите устройства с необходимите компоненти, така че да е привлекателен за западните потребители.  

Новите действия на търговското ведомство идват, след като през май на китайския гигант бе забранено да получава полупроводници без специален лиценз за това, включително за чипове, изработени от фирми от трети страни, но използващи американски софтуер или хардуер. 

За първи Huawei бе добавена в черния списък на САЩ през май 2019 г., когато на американските фирми бе ограничено правото да ѝ продават свободно продуктите и услугите си. В резултат на това днес новите смартфони на китайския бранд не разполагат, например, с услугите на Google (като Google Maps, Gmail, YouTube), както и с лицензираната версия на Android, без които устройствата губят от привлекателността си на западните пазари.

Сега администрацията на Доналд Тръмп добавя към ограниченията 38 филиала на Huawei в 21 държави към черния списък на САЩ, казват източници. Така общо рестрикциите срещу компанията вече засягат 152 нейни клона.

„Новото правило пояснява, че използването на американски софтуер или американско оборудване за производство е забранено и изисква лиценз“, обяснява търговският министър на САЩ Уилбър Рос, обръщайки внимание, че по този начин на Huawei се блокират опциите за заобикаляне на правилата. 

„Huawei непрекъснато се опитва да избегне“ ограниченията на САЩ, наложени през май, отбеляза и държавният секретар на страната Майк Помпейо.

Атаките на САЩ срещу китайския технологичен гигант се изостриха по време на разразилата се търговска вражда между Вашингтон и Пекин, както и на фона на предстоящото надграждане на телекомуникационните мрежи до следващо поколение. Huawei е производител номер едно на 5G оборудване и поне доскоро имаше огромни шансове да се затвърди като безспорен лидер на бъдещия пазар, докато Съединените щати за сметка на това не разполагат със свой конкурентен играч. 

Коментари: 0