САЩ отново стрелят по Huawei и предизвикват Китай

Технологичният гигант е в окото на бурята между двете най-големи икономики

САЩ отново стрелят по Huawei и предизвикват Китай

Снимка: БТА

1768 ~ 2 мин. четене
Администрацията на Тръмп опитва да блокира доставките на полупроводници до Huawei Technologies от световни производители на чипове. Стъпката може да засили напрежението между САЩ и Китай, пише CNBC.

Търговското ведомство на САЩ обяви промени в правилата за износ, които ще попречат на стратегическото изкупуване на полупроводници, произвеждани от американски фирми, от Huawei. В съобщението се казва, че така се „прекъсват усилията на Huawei за подкопаване на американския контрол върху износа“ 

Ходът е удар срещу китайския гигант, но и срещу тайванската TSMC – основен производител на чипове за звеното HiSilicon на Huawei, както и за Apple И Qualcomm. 

Huawei се нуждае от полупроводници за своите широко използвани смартфони и за телекомуникационното си оборудване. Компанията е вторият най-голям производител на телефони и номер 1 на мрежов хардуер за телекомите. 

Гигантът се оказа в окото на бурята, завихрила се между двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай, борещи за глобално технологично господство. Вашингтон активно лобира сред държавите партньори за забрана на оборудването на Huawei в мрежите от следващо поколение, чието изграждане тепърва започва и които се очаква да положат основите на дигиталната трансформация на икономиките.  

Заради опасенията, че Huawei помага на китайските власти да извършват шпионаж, САЩ поставиха компанията в своя „черен“ списък, ограничавайки възможностите ѝ да купува американски софтуер и хардуер. 

Новите правила сега предвиждат чуждестранните компании, които използват американско оборудване, за да създават чипове, да се броят за лиценз от САЩ, преди да доставят чипове на Huawei или нейния филиал HiSilicon.

Целта, по думите на министъра на търговията Уилбър Рос, е да се предотврати използването на американски технологии за дейности, противоречащи на националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ. Той добави, че Huawei и нейните партньори „активизират усилията си за подкопаване на базираните на националната сигурност ограничения“.

През последните седмици администрацията на Доналд Тръмп предприе серия от стъпки, насочени към китайските телекомуникационни компании.

Федералната комисия за съобщения на САЩ (FCC) миналия месец започна процеса по спиране на операциите в САЩ на три контролирани от държавата китайски далекосъобщителни компании, позовавайки се на рискове за националната сигурност. Отново през април FCC одобри искането на Google да използва подводен телекомуникационен кабел между Съединените щати и Тайван, но не частта през Хонконг, отново заради опасения относно националната сигурност.

Тази седмица президентът Доналд Тръмп удължи с още една година изпълнителната заповед от май 2019 г., която забранява на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, направено от компании, за които се смята, че представляват риск за националната сигурност – ход, насочен към Huawei и партньорската компания ZTE.

Коментари: 0