Ананиев подписа заповедта за отварянето на моловете и фитнес залите

Те могат да възобновят работа от понеделник при стриктни условия

Ананиев подписа заповедта за отварянето на моловете и фитнес залите
3701 ~ 2 мин. четене

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава възобновяване на дейността на търговските центрове тип „мол“ и фитнес залите от понеделник, 18 май.

На територията на моловете обаче остава забраната за работа на увеселителните и игрални зали и баровете, както и на закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение се правят за заведенията за хранене в центровете с открита площ и самостоятелен вход.

Фитнес залите могат също да възстановят дейността си, но заетостта при груповите упражнения не може да е над 10 души и не повече от 1 човек на 4 кв. м площ.

Със заповедта се дава възможност институциите от системата на предучилищното и училищното образование да организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а висшите училища да организират обучение и оценяване на студенти и на докторанти, доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

До заповедта се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с представители на моловете и на Българската ритейл асоциация и след среща на спортния министър Красен Кралев с представители на Българската асоциация за здраве и фитнес.

По думите от днес на икономическия министър Емил Караниколов с отварянето на големите търговски центрове в понеделник 290 хил. българи могат да се върнат на работа.

Моловете бяха затворени на 13 март с въвеждането на извънредното положение у нас и в тях до момента работеха единствено аптеките, хранителните вериги и банковите клонове.

Подкрепи Economic.bg