В ЕС са против общите правила и бързите тестове при пътуване

Авиоиндустрията разчита те да облекчат натиска върху сектора

В ЕС са против общите правила и бързите тестове при пътуване

Снимка: БТА

704 ~ 2 мин. четене

Редица правителства от Европейския съюз се противопоставят на желанието на авиопревозвачите за въвеждане на единни правила при пътуване и използването на бързи тестове за COVID-19, се казва в документ видян от Reuters.

Това може да нанесе нов удар върху авиокомпаниите, които разчитат, че бързи тестове може да помогнат за възстановяване на пътническата и туристическа индустрия.

Представителите на бранша притискат правителствата да намерят алтернативи на въведените ограничения при пътуване на фона на втора вълна от коронавирус в Европа. Гиганти като Lufthansa и Alitalia са сред пионерите в използването на бързи антигенни тестове.

Много от правителствата в ЕС обаче не са готови за общи процедури за тестове, които биха помогнали за облекчаване на пътуванията в Европа, се посочва в документа. Той е изготвен от германското правителство, което в момента е начело на ротационно председателство на съюза. „Голям брой страни членки ясно заявиха, че дискусиите относно общите минимални стандарти и критерии са преждевременни“, се посочва в доклада от 12-ти ноември.

Той ще бъде разгледан от лидерите на ЕС в четвъртък по време на видеоконференция. Бързите антигенни тестове са по-малко точни от стандартните PCR изследвания. Те обаче могат да дадат резултати в рамките на няколко минути, за разлика от другите.

Очаква се в сряда Европейската комисия да издаде препоръка за това как да се използват бързи тестове, но правителствата не са длъжни да се вслушат в нея.

Комисията също така беше планирала да издаде общи препоръки относно карантината и самоизолацията за тези, които влизат в контакт с хора с положителен тест за Covid-19. Сега тя реши да отложи необвързващото предложение поради противоречащи си научни препоръки, посочи пред Reuters европейски служител.

Това идва като допълнителен удар за туристическата и пътническа индустрията, тъй като общите карантинни правила биха премахнали друго голямо препятствие пред пътуващите. В момента те трябва да спазват различни изисквания, когато преминават дадена национална граница на ЕС.

Подкрепи Economic.bg