ГЕРБ се отказа от „детски надбавки за всички“

Парите отиват за МВР и медицински персонал

ГЕРБ се отказа от „детски надбавки за всички“

Снимка: Красимир Свраков

15697 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

ГЕРБ се отказва от намерението си да въведат семейни месечни надбавки за всички 1 250 000 деца в България догодина и връща подоходния критерий.

Бюджет 2021

Така бюджетът ще спести близо 205 млн. лв., които ще отидат за обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително увеличение на заплатите в МВР с още 5 пр. пункта. Те ще помогнат и частично да се покрие ангажиментът за добавка на заплатата на всички лекари с 600 лв., на сестрите – с 360 лв., а на санитарите – със 120 лв. по време на епидемичната обстановка.

Това става ясно от промени в проектозакона за бюджета на държавата за догодина, внесени между първо и второ четене от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на парламентарната група Даниела Дариткова и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В мотивите към промените е записано, че отпадането на подоходния критерий при изплащането на помощите е срещнало неодобрение от обществото.

Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представители на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика", пишат в мотивите си депутатите.

Припомняме, че социалният министър Деница Сачева и премиерът Борисов настояваха за детски надбавки за всички, защото „е редно да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно“ и „по този начин ще разширим подкрепата за всички родители в България във времето на пандемия“.

Разширяването на помощта за всички родители струва на бюджета допълнително 390 млн. лв. Сега ГЕРБ предлага от тя да се спестят 205 млн. лв., а с останалата част да повиши размера на месечните надбавки, както и месечния доход на семейството, при който те се полагат.

Така според новата идея размерът на помощта за едно дете в семейството ще стане 50 лв. от началото на 2021 г., при 40 лв. досега. За семейство с две деца плащането става 110 лв. при 90 лв. в момента. Семейните помощи за три деца ще нараснат от 135 лв. на 165 лв., за четири - от 145 лв. ще станат 185 лв. и т.н.

Завишава се и доходът за получаване на детските. Пълният размер на добавките ще получават семейства, в които доходите на човек са до 510 лв. (при 410 лв. в момента), гласи предложението. 80% от помощта пък ще се полага при официален доход между 510 лв. и 650 лв. на човек (410 - 510 лв. сега).

От спестените 205 млн. лв. 77 милиона ще бъдат пренасочени за обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително повишение на заплатите в МВР. Сега те ще бъдат увеличени с още 5 пр. пункта над първоначално заложения в проекта на финансовото министерство скок от 10%, става ясно от мотивите на депутатите. Служителите на реда обаче не са доволни от това предложение и протестират с искане за 30%, тъй като смятат, че са „на първа линия“ в борбата с Covid-19. Все пак предложение за толкова високо увеличение на заплатите им ще бъде разгледано по време на дебатите в парламента, тъй като бе внесено от БСП.

Подкрепи Economic.bg