Бюджет 2021: за почти всички по много

Обещаните детски надбавки за всички се оказват само за предизборната година, след което ще бъдат спрени

Бюджет 2021: за почти всички по много

Снимка: МС

9038 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Проектът на бюджета за 2021 г. предвижда размерът му да бъде рекорден за поредна година. Въпреки кризата, в която попадна целият свят, а и България, финансовото министерство планира огромни харчове, главно за социална политика догодина. Според икономисти обаче те не отразяват нужните структурни промени в икономиката на страната, предизвикани от отговора на пандемията от коронавирус.

Бюджет 2021

Освен това проектобюджетът показва, че въпросните по-големи разходи за социалния сектор са планирани само за следващата година, която по случайност или не, се явява изборна.

Според плановете на финансовия министър вдигането на пенсиите – минималната и максималната – с по 20%, а останалите – с 5%, обещано от премиера Бойко Борисов, ще струва на бюджета 1.77 млрд. лв. годишно. В сумата не влизат еднократните финансови добавки за храна (по 120 лв. годишно) за 392 хил. пенсионери с най-ниските пенсии - до 369 лв., които социалният министър Деница Сачева обеща за 2021 г.

Правителството залага тази сума да отпадне през 2022 г. Тогава ще отпаднат и така широко афишираните детски надбавки за всички деца, независимо от финансовото състояние на родителите им. Очакването, че детските добавки няма да са само за предизборната година дойде от няколко изказвания на социалния министър Сачева.

Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък“, каза тя на няколко пъти.

Планираната сума за тях от близо 400 млн. лв. обаче отпада от Бюджет 2022, според разчетите на Ананиев. Според законопроекта обаче финансовото министерство оставя на следващото правителство ангажиментът да прекрати тези „бонуси“.

По министерства

Сравнение между законопроекта за Бюджет 2021 и предходната годишна финансова рамка показва, че значително се увеличават държавните пари за секторите „Труд и социална политика“ и „Регионално развитие и благоустройство“. Бюджетите им се увеличават съответно със 700 и с 500 млн. лв. 90% от средствата за министерството на Петя Аврамова следва да отидат за поддържане, модернизация и изграждане на техническата инфраструктура, свързана с подобряване на транспортната достъпност и интегрираното управление на водните ресурси и геозащита.

От това става ясно, че правителството продължава да сочи инфраструктурните си проекти като основни, но се задейства по стопанисването на водната мрежа в страната, за да не се стигне до повторение на водната криза в Перник в други области. А такива опасения вече има за много области на страната.

С 200 млн. лв. се увеличават и парите за МВР, като почти изцяло те отиват за увеличаване на заплати. Според разчетите обаче това увеличение на възнагражденията представлява само 10%, което е заложено за „пepcoнaлa, нaeт пo тpyдoви и cлyжeбни пpaвooтнoшeния, вĸлючитeлнo и нa cpeдcтвaтa зa ocигypитeлни внocĸи, зa вcичĸи cтpyĸтypи, ĸoитo нe пoпaдaт в oбxвaтa нa пaĸeтa oт coциaлнo-иĸoнoмичecĸи мepĸи нa пpaвитeлcтвoтo“.

В същото време възнагражденията на персонала „на първа линия“ в редица държавни институции се увеличават с до 30%, което накара служителите на МВР да започнат серия протести.

Увеличение на бюджета има и в 90% от останалите министерства, по-съществено в здравното (със 120 млн. лв.) и военното (със 100 млн. лв.), както и в бюджета на Народното събрание, Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Подкрепи Economic.bg