Борисов потвърди: Всички семейства с деца ще получават надбавки

Социалната идея на Сачева ще стува около 400 млн. лв. на бюджета и ще обхване семействата на 1.2 млн. деца

Борисов потвърди: Всички семейства с деца ще получават надбавки

Снимка: Бойко Борисов/Facebook

11385 ~ 1 мин. четене

Независимо от доходите всички родители да получават детски надбавки всеки месец. Тази социална идея на ресорния министър Деница Сачева потвърди днес в своя Facebook профил премиерът Бойко Борисов.

Бюджет 2021

Парите ще бъдат заложени в държавния бюджет за следващата година и ще обхванат 1.2 млн. деца. Сега помощи се изплащат само на половината от тези семейства. В момента те се дават в пълен размер само ако на члне от домакинствоот се пада доход до 410 лв., а при такъв от 510 лв. се взимат част от тях.

„За семейства с едно дете – 40 лв., за семейства с две деца – 90 лв., за семейства с три деца – 135 лв. По този начин ще разширим подкрепата за всички родители в България във времето на пандемия“, написа премиерът в профила си, ден след като Сачева заговори за това предложение. По нейни сметки това ще струва на бюджета около 400 млн. лв.

В интервю за bTV вчера министърът каза, че „без съмнение социална помощ трябва да обслужва хората в неравностойно положение, уязвими групи, да намалява неравенствата, но социалната политика е политиката на благополучието“.

Тя не обвързва идеята си да се раздават отново пари на калпак с предстоящите избори, а с кризата и с това семействата да бъдат подкрепени. Сачева очаква така да се върне доверието на работещите и те да плащат данъци и осигуровки.

Подкрепи Economic.bg