Личните лекари вече ще издават направление за PCR тест

На този етап не се налага втвърдяване на мерките, обяви доц. Ангел Кунчев

Личните лекари вече ще издават направление за PCR тест

Снимка: МС

7260 ~ 1 мин. четене

Общопрактикуващите лекари вече ще имат право „по строги критерии“, да издават направления за изследване с PCR тест на граждани от пациентските си листи със съмнения за Covid-19. Това ще се осъществи след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации на лекарите и стоматолозите. До решението се стигна след проведена днес среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на Българския лекарски съюз.

Възможността личните лекари да издават направления за PCR тест на пациентите се коментира още от пролетта, а в навечерието на зимния период тя е важна за тях, за да могат да разграничават сезонния грип от коронавируса. Лично „за“ идеята се обяви преди време главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Критериите за издаването на направлението са изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, но към момента липсва информация какви точно са те.

До подписването на анекса, в извънболничната помощ, направления за PCR изследване ще продължат да издават само специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Те обаче вече ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото те да назначават това изследване ще се запази и след сключването на анекса.

В рамките на срещата са дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки.

На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Подкрепи Economic.bg