Общото богатство на милиардерите удари нов рекорд

По време на коронакризата то се е увеличило с близо една трета

Общото богатство на милиардерите удари нов рекорд

Снимка: Unsplash

928 ~ 1 мин. четене

Богатството на милиардерите по света скочи с повече от една четвърт по време на разгара на коронавирусната криза, сочи ново проучване, цитирано от CNBC. Ралито на фондовите пазари помогна за това състоянието на най-богатите на планетата да надмине психологическата граница от 10 трлн. долара.

Проучването „Riding the storm“, публикувано в сряда от швейцарската банка UBS и счетоводната компания PwC, установи, че глобалното богатство на милиардерите се е повишило до 10.2 трилиона долара между април и юли тази година спрямо. За сравнение то е било 8 трилиона долара в началото на април.

Това означава увеличение на богатството от 27.5% и надвишаване на предишния пик от 8.9 трлн. долара, регистриран в края на 2017 г. Броят на милиардерите по света също достигна нов връх и достигна 2189, като за сравнение при предишния рекорд от 2017 г. те наброяваха 2158.

Проучването на UBS и PwC обхваща над 2000 милиардери от 43 пазара по света, като на практика хвърля светлина върху 98% от общото им богатство.

Докладът разкрива, че в периода между 7 април и 31 юли 2020 г. милиардерите във всяка индустрия са отбелязали увеличение на богатството си с двуцифрени проценти. На най-големи скокове се радват тези в сферата на технологиите и здравеопазването, където е отчетен ръст между 36% и 44%.

Рекордните повишения идват на фона на тежка публична и икономическа криза, предизвикана от коронавирусната пандемия. Правителствата по света се принудиха да наложат драконови мерки в опит да ограничат разпространението на заразата, което доведе до тежки удари върху икономиката.

Въпреки това някои сектори демонстрираха не просто устойчивост, а стратегически предимства. Технологиите например привлякоха инвеститорите, показвайки, че те са ключов инструмент за поддържането на поне част от икономическата дейност. По всичко личи, че в бъдеще дигитализацията ще се задълбочава още повече, а коронакризата само затвърди тази посока.

Подкрепи Economic.bg