Борисов: Приехме 8 лв. партийната субсидия, защото имаше риск за отхвърляне на Бюджет 2020

Премиерът разпореди да се направи анализ защо субсидията ще е точно 8 лв.

Борисов: Приехме 8 лв. партийната субсидия, защото имаше риск за отхвърляне на Бюджет 2020

Снимка: Economic.bg/Архив

Приехме варианта за субсидия от 8 лв, за да можем да приемем бюджета за следващата година. Ако не бяхме подкрепили опозицията, то тогава имаше опасност да не съберем мнозинство за приемане на Бюджет 2020 г. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на правителството днес.

Преди няколко дни управляващите подкрепиха идеята на БСП за партийна субсидия от 8 лв. и предложението беше прието окончателно. Днес обаче Борисов заяви, че той не е разговарял с Корнелия Нинова по въпроса за субсидиите на партиите.

„Ние сме били против след референдума да се увеличават партийните субсидии, но знаете, в парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието. Ние не можеше да направим кворум и да приемем бюджета. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат, за да се приеме бюджета“, заяви Бойко Борисов.

По думите му останалите политически партии са се интересували само от точката, която засяга субсидиите на партиите: „След като приехме това предложение 30 други точки ги минахме за един час“, каза още премиерът.

От думите му стана ясно, че е преценил, че бюджетът в случая е по-важен. Сега обаче ще се прави анализ: „На сляпо подкрепихме предложението на БСП , за да се приеме бюджета“, призна Борисов и се обърна към финансовия министър с думите: „Горанов, възлагам да се направи анализ откъде дойде тази цифра 8, защо не е 5-7-30 лв?“.

Според Борисов партийната дейност трябва да се регламентира и да е ясно какво може да се прави с нея и какво не – „ Трябва да се знае може ли с тази партийна субсидия да си правиш телевизия. Важно е да се знае какво може да се прави с тези пари“. С тези думи премиерът Борисов завърши своето изказване.

Коментари: 0