Управляващите създават ново звено - независим прокурор

Задачата му ще бъде да разследва обвинител номер 1 в държавата

Управляващите създават ново звено - независим прокурор

Снимка: Economic.bg/Архив

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс управляващите създадоха нова фигура в съдебната система – независим прокурор. Това реши правителството по време на извънредното заседание, което се проведе днес, съобщи БТА.

Основната задача на независимия прокурор ще е да разследва обвинител номер едно в държавата. Мандатът му ще е 7 години и няма да е подчинен на главния прокурор на България.

Съдебната реформа, която се наложи на правителството да направи, е, за да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия.

Независимият прокурор ще оглави  инспектората във Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).  „Тези промени са изцяло в конституционната рамка. Не се засяга ексклузивността на функциите на прокуратурата“, обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

 „Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат (комисарите от Венецианската комисия), че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор”. Така премиерът Бойко Борисов обоснова решението за създаването на звеното – независим прокурор.

„Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор”, обяви премиерът.

Коментари: 0