Борисов разпореди сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Главният секретар на МВР и председателят на ДАНС ще гласуват „за“ премахване на НСО охраната

Борисов разпореди сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23 от Закона за НСО, която преценява нуждата и обхвата на охранявани лица по смисъла на Закона за НСО.

Премиерът разпореди главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да приемат участие в заседанието днес. Освен това премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на охраняваните лица Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Разпореждането идва само ден, след като премиерът заяви, че отговорността за пазените лица е изяло на президента Румен Радев, който пък заяви, че реално няма власт над дейността на НСО, а решенията се взимат от тричленната комисия, с окончателно разпореждане на правителството. Управляващите от ГЕРБ заявиха, че в понеделник ще вкарат промени в Закона за НСО, които да върнат реалната власт на Радев над структурата и той да си носи отговорността  за нейната работа.

Бойко Борисов заяви вчера, по време на сутрешен брифинг, че не може да носи отговорност за свалянето на охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган, тъй като преди 5 години е имало сигнал за заплаха срещу живота на първия. Тогава премиерът обвърза охраната на двамата с етническия мир.

Малко след съобщението от Министерския съвет, с което се обявява разпореждането на Борисов, Nova съобщи, че според свои източници депутатът и почетния председател на ДПС сами са поискали да им бъде свалена държавната охрана.

Коментари: 0