Президентът поиска оставките на правителството и главния прокурор

Според Румен Радев се формира национален консенсус \"антимафия\"

Президентът поиска оставките на правителството и главния прокурор

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Оставката на правителството и на главния прокурор поиска президентът Румен Радев. Той направи обръщение към нацията, като посочи, че вчерашният контрапротест, организиран от ГЕРБ вчера, е недопустим. Според него властта противопоставя гражданите.

"Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда", каза президентът в словото си.

Според него премиерът опитва да прехвърли отговорността за общественото напрежение върху него, но те "не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България". "Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите", добави президентът.

Той е категоричен, че всяко отлагане на оставката праща България в безвремие и хаос. "Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак - са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус "антимафия". Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта", каза още Радев.

Президентът призова органите на реда да се придържат към закона. "Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри", добави той.

Коментари: 0