Президентът иска цялата власт, обяви правителството

Представителите на кабинета все пак призоваха за възстановяване на диалога между институциите

Президентът иска цялата власт, обяви правителството

Днес президентът поиска цялата власт. Защото следва служебно правителство без парламент. Защото това правителство е единствената конструкция в рамките на този парламент. Той иска цялата власт сега и безконтролно. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг, който беше свикан след обръщението на президента Румен Радев, с което държавният глава поиска оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев като единственото възможно решение за излизане от тежката ситуация.

Според Дончев президентът е обявил правителството за мафиотско, едва когато прокуратурата влезе в президентството и арестува двама от съветниците на Радев.

„Искам да призова политиците за малко повече мъдрост. Живеем в страна, където емоциите се разпалват лесно. Има точка, при която връщането назад е трудно“, каза Дончев.

На брифинга беше и социалният министър Деница Сачева, която заяви, че президентът подстрекава „протести, метежи и погроми. „Политическият екстремизъм, който сега се опитва да практикува Радев, е опасен за държавата. Искаме да призовем да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин да се възстанови институционалния диалог и разговорите с институциите“, каза Сачева.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също упрекна президента, че се противопоставя на правителството и създава напрежение между институциите. За напрежението в парк „Росенец“ днес Каракачанов обвини Иван Костов и кабинетът „Орешарски“.

Министър-председателят Бойко Борисов не слезе да говори на брифинга в Министерския съвет.

Коментари: 0