Борисов търси на кого е дал субсидиите за районите без обществен транспорт

Той разпореди проверка на Транспортното министерство, къде са отишли 4 млн. лв. за нерентабилни автобусни линии

Борисов търси на кого е дал субсидиите за районите без обществен транспорт
Премиерът Бойко Борисов разпореди да се направи проверка за селата, които остават без обществен транспорт заради намалена или липсваща субсидия. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията трябва да извършат проверка във връзка с отпускането на субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабо населени планински и гранични райони в страната. 

Повод за проверката е информация в медиите през последните дни, че в районите на Странджа и Пернишко, малките населени места ще останат без обществен транспорт. Борисов се срещна с транспортния министър Росен Желязков и с председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова .

“Повече пари сме дали, а има недоволни хора, това няма как да се случва“, заявява министър-председателят. По думите му са отпуснати 4 милиона лева повече за дотиране на линии, които са за малки населени места.  

Борисов поиска да се мисли в посока промяна на модела - за повече справедливост и отговорност, не само от държавата, а и от общините в субсидирането и компенсирането на обществените автобусни превози. 

Премиерът поиска и конкретни мерки срещу нерегламентирания сив сектор в транспорта.Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова заяви, че от организацията са отворени към всички предложения на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за „изсветляването“ на бранша и подобряването на транспортните услуги.
Коментари: 0