Германия разпореди на Facebook да събира по-малко лични данни

Решението идва след тригодишно разследване

Германия разпореди на Facebook да събира по-малко лични данни

Снимка: БТА

Германският антимонополен орган предприе репресивни действия срещу Facebook и методите ѝ на събиране на лични данни за потребителите, като нареди на компанията да ограничи своите практики. Решението идва след тригодишно разследване и на фона на вече влезлия в сила Общ регламент за защита на личните данни (GDPR). 

Регулаторът е установил, че най-голямата социална мрежа злоупотребява с господстващото си положение на пазара и си позволява да генерира информация за хората без тяхно знание или съгласие. Сега той постанови, че Facebook може да продължи да събира толкова лични данни, само ако получи съгласие за това от физическите лица. 

Разследването се концентрира върху практиките на Facebook да събира данни за потребителите посредством други приложения като например Instagram. 

„В бъдеще на Facebook няма да бъде позволено да принуждава потребителите си да се съгласят на практически неограниченото събиране на данни, които не са на Facebook” през техните профили в социалната мрежа. Това коментира Андреас Мунд, оглавяващ антикартелния орган, цитиран от Reuters. 

Решението на германския регулатор идва на фона на засилени проверки около Facebook заради серия от пропуски в методите ѝ на достъп до личните данни на нейните потребители. Органът въстава конкретно върху придобиването на информация от приложения на трети страни и онлайн проследяването на хора, които дори не са членове на социалната мрежа. 

Решението все още няма правна сила, а Facebook има един месец да обжалва, което социалната мрежа заяви, че ще направи.
Коментари: 0