Боршош: Информацията от министър Павлова за НДК е невярна и непълна

„Министър Павлова търси да оправдае неуспешния си опит за отстраняване на професионалното ръководство на НДК и подмяната му с политическо такова, смята бившият директор на НДК

Боршош: Информацията от министър Павлова за НДК е невярна и непълна
692 ~ 2 мин. четене

Изнесената информация от министър Лиляна Павлова пред Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства за разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС, е невярна и непълна. Това коментира бившият директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош в писмо до медиите по повод изказването на Павлова.

По думите му твърденията на министъра целят да отклонят вниманието от сериозното забавяне в логистичната и техническа подготовка на Председателството по причини, които не са от компетентността на ръководството на НДК.

„Министър Павлова търси да оправдае неуспешния си опит за отстраняване на професионалното ръководство на НДК и подмяната му с политическо такова. Всички решения, свързани с ремонта на НДК за Председателството, са колективни и с тях са ангажирани експерти от множество институции и ведомства, които са давали своите становища в целия процес. Категорично не споделям силовия опит покрай Председателството НДК да се преформулира от успешно работещ културен институт в мъртва инфраструктура за отдаване под наем", казва Боршош. Според него това би било връщане към най-мрачните времена от историята на НДК.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова днес заяви, че НДК има крайна тенденция на загуби. Тя посочи, че е изискала актуалния бизнес план, инвестиционния план, оздравителния план на дружеството и правилата на работата на Съвета на директорите. „До датата, в която бях принципал на дружеството, такива документи не ми бяха предоставени“, заяви Павлова. По думите ѝ вторият пакет с проблеми, които е идентифицирала в НДК, са били по отношение на обществените поръчки.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg