Британски учени предлагат въвеждане на базов доход от £48 на седмица

Лейбъристите смятат да използват проучването като основа за своя политическа програма

Британски учени предлагат въвеждане на базов доход от £48 на седмица

Снимка: Pixabay

6816 ~ 2 мин. четене
Всеки възрастен в Обединеното кралство следва да получава седмичен базов доход от £48, съгласно препоръките в нов доклад. Парите за подобен ход може да дойдат от отпадането на повече от 1000 данъчни облекчения, се казва в доклада на професор Гай Стендинг.

Лейбъристката партия приветства доклада, но настоя, че това е независим доклад, който ще проучи преди изготвянето на следващия си манифест, съобщава Би Би Си.

Плащането на базов доход на всички граждани е било предлагано и преди и вече е въвеждано тестово в други страни, припомня медията.

Последният доклад, озаглавен „Базовият доход като общи дивиденти: пилотиране на трансформативна политика”, е написан от професор Стендинг, авторитет на концепцията за базовия доход. Той го е изготвил по поръка на Форума на прогресивната икономика, група от леви икономисти.

Защитниците на основния доход казват, че той намалява бедността и неравенството, като осигурява гарантиран доход.

Груби изчисления показват, че ако на около 60 милиона души се плащат по 48 паунда на седмица, ще са необходими около 150 милиарда лири на година.

Професор Стендинг заяви, че в момента в Обединеното кралство има 1156 данъчни облекчения и ако те бъдат отменени, ще вкарат в хазната парите за изплащането на базов доход.

„Това означава, че този доход е пропуснат от Министерството на финансите. Повечето от тези данъчни облекчения не са имали никаква икономическа обосновка и увеличават неравенството", казва професорът.


Някои страни вече проведоха тестове с изплащането на базов доход на гражданите си.

В Западна Кения правителството плаща на всеки възрастен в едно село 22 долара на месец в продължение на 12 години, за да види дали редовното плащане може да им помогне да се измъкнат от бедността.

Холандия и Италия също започнаха проучвания, докато Шотландия обмисля пилотни схеми за основен доход в четири града, включително Глазгоу и Единбург.

Неотдавна канцлерът в сянка Джон Макдонел заяви, че лейбъристите ще включат план за универсален базов доход в следващия си манифест за общи избори.

Във Финландия след двугодишен пробен период, където на 2 000 безработни възрастни бяха давани 560 евро на месец, не бе продължен.

В Канада новоизбраното дясноцентристко правителство на Онтарио заяви, че премахва тригодишен пилотен проект за базов доход, който трябваше да установи дали тази форма е по-добра от съществуващите схеми за социално подпомагане.

Канцлерът в сянка Джон Макдонъл, който присъства на представянето на независимото проучване днес, приветства доклада. Той каза: „Този доклад е важен принос към дебата относно неравенството, строгите икономии, бедността и начина, по който създаваме справедлива икономическа система".

Противниците на базовия доход обаче се притесняват за това как ще бъдат платени подобни средства и какви съкращения трябва да бъдат направени в други сфери. 

Правителството вече заяви, че универсалният базов доход няма да работи за онези, които се нуждаят от повече подкрепа, като хора с увреждания и хората, които полагат грижи за тях.
Коментари: 0