Британският музей вече може да се разглежда и от вкъщи

Това е най-големият Street View на закрито пространство, обхващащ 9 етажа и 85 постоянни галерии

Британският музей вече може да се разглежда и от вкъщи
4601 ~ 2 мин. четене

Британският музей вече ще може да се разглежда и от вкъщи. Чрез виртуална разходка, всеки, които има достъп до интернет връзка може да се наслади на около 80 000 изложени експоната (което е едва 1% от цялата колекция от най-малко 8 милиона експоната) точно така, както те са представени в музея - от шахът намерен на остров Люис (82 уникални шахматни фигури, изработени от бивни на моржове и китови зъби, сътворени в края на 12 век) и мумифицирани котки до оспорвани артефакти като Розетския камък и мраморните релефи от Партенона.

Това е възможно, защото наскоро Британския музей разкри резултатите от партньорството си с Google Cultural Institute (GCI): създаден е най-големият Street View на закрито пространство, обхващащо девет етажа и 85 постоянни галерии в музея, съобщава Nationalgeographic.

Посетителите започват разходката си от Грейт Корт - най-големия закрит площад в Европа, като всички изображения събрани в Street View са заснети извън работното време на музея и галериите в най-голямата туристическа атракция на Обединеното Кралство изглеждат нереалистично празни.

Най-впечатляваща е снимката със супервисока резолюция на „Наставления на придворната дама" - творба от 5-7 век пр.н.е., копие на по-ранна картина изработена от Гу Кайчжи, считан за баща на класическата китайска живопис. Коприненият свитък е дълъг над 3,4 метра и е толкова крехък, че се изважда на показ само за няколко седмици в годината. Сега, след като вече е дигитализиран, той може да бъде разглеждан - сякаш с лупа - по всяко време и от която и да е точка на света. 

През 1774 г. Британският музей, основан само 21 години по-рано като най-големият национален обществен музей в света, имал проблем според тогавашния му директор Матю Мати. Голяма част от десетте хиляди годишни посетители били „хора от средно и ниско потекло". Мати не само не одобрявал „хората от по-ниска класа" в музея, но също така се оплаквал, че те често се държат грубо с екскурзоводите.

Подкрепи Economic.bg