Британският паунд стигна 18-месечно дъно

В страната се говори за отхвърляне на споразумението за Brexit и дори за нов референдум

Британският паунд стигна 18-месечно дъно
Британският паунд се срина до най-ниското си ниво за последните 18 месеца, след като премиерът Тереза Мей отложи планираното за утре гласуване на споразумението, което беше постигнато за излизането на страната от Европейския съюз.

Към 18 ч. българско време лирата се търгуваше за 1.1 евро – ниво, достигнато за последно през август 2017 г.

Тереза Мей заяви малко след обявяването на отлагането, че е ангажирана да докара Brexit до край, повтаряйки за пореден път, че нейното споразумение, подписано с Европейския съюз, е възможно най-доброто. Тя обаче също така каза, че ако утре има гласуване, сделката ще бъде отхвърлена "със значителна разлика". "Ние, следователно, ще отложим вота, насрочен за утре, и няма да пристъпим към това да разделим Камарата в този момент", каза Мей пред депутатите.

Според някои анализатори обаче отлагането дава сигнал, че вече има повече опции. В страната се говори за нов референдум, на който гражданите отново да гласуват за или против напускането на ЕС. Говори се и за ново споразумение, а не е изключена и оставка на британския премиер.

Резкият спад с 1% спрямо еврото беше предшестван от четири последователни седмици на постепенно поевтиняване на британската валута. През този период инвеститорите се опитваха да предвидят какъв ще е крайният резултат от гласуването в парламента.

По-рано днес Съдът на Европейският съюз излезе със становище, че Лондон може едностранно да прекрати процеса по напускане на Блока.
Коментари: 0