БСП върна мандата, а Радев загатна кога ще са изборите

Президентът предупреди, че България може да изпадне и в политическа, и в конституционна криза при подобна безизходица и на предсрочните избори

БСП върна мандата, а Радев загатна кога ще са изборите

Снимка: Красимир Свраков

2276 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Президентът Румен Радев връчи и последния мандат за съставяне на правителство – на БСП. Левицата обаче веднага го върна, както се очакваше след решението на партията в събота. Президентът заяви, че следващата седмица ще разпусне парламента и ще насрочи предсрочни избори, като очаква датата за провеждането им да бъде 11 юли.

„Нашето желание бе да има правителство, което да реши няколко въпроса - да приеме социално-икономически мерки в помощ на хората и бизнеса в кризата, да подготви Плана за възстановяване и да започне истинска ревизия на кабинета Борисов. Затова подадохме ръка на втората политическа сила (бел. р. - „Има такъв народ“), но ръката не бе поета. Новите политически субекти не биха подкрепили правителство, т.е. няма обективна възможност да съставим кабинет“, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Президентът Радев заяви, че разбира изложените мотиви и в тази ситуация „е ясно, че отиваме към разпускане на парламента“.

Радев предупреди, че ако и след предсрочните избори се стигне до същата ситуация, България може да изпадне и в политическа, и в конституционна криза.

Затова нека всички партии да преосмислят своите приоритети и управление и да мислят за възстановяването на България и институциите и борбата с пандемията“, заяви Радев.

Той предупреди още, че предстоят напрегнати месеци, трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да се избегне хаос.

Затова моето решение е новата ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и с обнародването на дата за предсрочните избори. Следобед ще проведа консултации с партиите за новия състав на Комисията, на 7 май ще изслушам кандидатите, след като сме проверили тяхната биография. Очаквам указът за разпускане на парламента да бъде обнародван на 11 май, а изборите да са на 11 юли“, обяви Радев.

Той допълни, че в служебния кабинет, който планира да състави, се очаква да бъдат привлечени и експерти от БСП.

Отказът на БСП да състави кабинет бележи първия път в демократичната история на България, при който и трите партии, на които е връчен мандатът, го връщат.

Коментари: 0