Ще поскъпне ли петролът до $80 за барел това лято?

Цената на „черното злато“ вече доближи 70 долара за барел

Ще поскъпне ли петролът до $80 за барел това лято?

Снимка: БТА

832 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Петролът продължава шеметното си рали и цената му доближи 70 долара за барел, като някои анализатори започнаха да се питат дали тя няма да достигне 80 долара това лято. Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 2.8% до 69.45 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) се повишиха с 0.81% до 66.22 долара за барел. Фючърсите върху бензина пък достигнаха най-високото си ниво от юли 2018 г.

Последното увеличение идва, след като запасите в САЩ се свиха и инвеститорите посрещнаха с позитивизъм отпадането на ограничителните мерките за пътуване в САЩ и Европа, посочва Bloomberg. Американският петролен институт съобщи миналата седмица, че запасите на суров петрол са намалели със 7.69 милиона барела. Ако стойностите бъдат потвърдени от правителствените данни по-късно днес, ще бъде отчетен най-големият спад от края на януари. Докладът също така показва и понижение на запасите на бензин и дестилат.

Цената на фючърсите върху американския петрол се повиши с повече от една трета тази година, на фона на голямото рали при суровините, което тласна индекса на Bloomberg Commodity Spot до най-високо ниво от почти десетилетие. Инвеститорите очакват, че нарастващото търсене на ваксини и по-голямата мобилност в ключови икономики ще свият запасите от суровини и ще помогнат за поскъпването им. Това означава, че цената на петрола ще расте въпреки сериозната криза с коронавируса в Азия.

Здравната криза в Индия – третият по големина вносител на петрол в света – поведе цената на „черното злато“ надолу тази седмица. Според някои анализатори вносът на петрол в страната може да спадне с над 1 милион барела на ден до 3.1 милиона през следващите седмици. Други обаче изтъкват неравномерния характер на възстановяването и:

Сега започваме да виждаме, че се увеличават положителните фактори, което подклажда надежди за още по-силно нарастване на търсенето в средносрочен план.“

Основен позитив за петролната индустрия според UBS е все по-масовата ваксинация, която постепенно връща хората и бизнеса към нормализиране на дейностите им. Това, смята анализаторът Джовани Стауново, ще подкрепи търсенето и барел Брент например може да достигне 57 долара през второто полугодие. В Goldman Sachs са още по-оптимистични и предричат цената да удари 80 долара за барел още през лятото. 

Коментари: 0